eur:
394.09
usd:
365.69
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
London, 2017. október 16.Sötét az ég a londoni Parlament és a Temze fölött 2017. október 16-án, miután az Ophelia hurrikán trópusi levegőt és szaharai homoktömeget sodort a brit főváros fölé. (MTI/EPA/Neil Hall)
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Több tucat terrortámadást hiúsítottak meg Nagy-Britanniában

A brit elhárítás (MI5) vezetője szerint a tálibok hatalomátvétele Afganisztánban növelheti a nagy-britanniai terrorcselekmények kockázatát.

Ken McCallum a BBC-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: jóllehet a terrorveszély általában nem egyik napról a másikra változik, az Afganisztánban történtek azonban "lélektani, morális ösztönzést" adhatnak a szélsőségesség nagy-britanniai híveinek, és ez akár egy nap alatt is bekövetkezhet.

Az MI5 vezérigazgatója, aki a 2001. szeptember 11-i amerikai terrortámadások huszadik évfordulója előtt nyilatkozott a BBC-nek, elmondta: a szolgálat a rendőrséggel együttműködve az elmúlt négy évben 31, a koronavírus-járvány tavalyi elhatalmasodása óta hat nagy-britanniai terrortámadást hiúsított meg.

McCallum szerint

a megakadályozott terrorcselekmények mindegyike a tervezés előrehaladott szakaszában járt.

Az elhárítás vezetője szerint ezek többsége szélsőséges iszlamista indíttatású terrortámadási kísérlet volt, de folyamatosan növekszik a szélsőjobboldali terroristák által megkísérelt terrorcselekmények száma is.

Az MI5 vezetője korábban is többször beszélt a szélsőjobboldali terrorveszély növekedéséről. Előző, július végi helyzetértékelésében elmondta, hogy különösen a rasszizmus terjedése szítja a szélsőjobboldal irányából észlelhető terrorveszélyt. Ken McCallum akkori tájékoztatójában elmondta azt is, hogy az addig eltelt négy évben felderített és megakadályozott 29 nagy-britanniai terrorcselekmény-kísérlet közül tíz szélsőjobboldali indíttatású volt.

A pénteki BBC-interjúban az MI5 vezérigazgatója kijelentette: az Afganisztánból kiinduló terrorveszély csökkentésére az elmúlt húsz évben kifejtett nyugati katonai erőfeszítések jórészt sikeresek voltak.

Hozzátette ugyanakkor: éppen az al-Kaida terrorhálózatra jellemző, rendkívül nagyszabású terrorcselekmények elleni sikeres fellépés egyik következményeként nőtt az olyan terrortámadási kísérletek száma, amelyeket az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által "inspirált" elkövetők próbálnak végrehajtani.

Ezek a korábbiaknál tipikusan sokkal kisebb méretű terrortámadások, amelyeket emiatt nehezebb felderíteni. Az MI5 által meghiúsított terrortámadási kísérletek száma most valójában nagyobb, mint a 2001. szeptember 11-i terrorcselekmények utáni időszakban, de ezek kisebb méretű, kevésbé fejlett eszközökkel előkészített és végrehajtani próbált támadások - mondta a pénteki BBC-műsorban a brit elhárítás vezetője.

Hozzátette: az Afganisztánból "exportált" terrorizmus megfékezése még akkor sem lenne egyszerű feladat, ha az új afganisztáni tálib vezetés teljes jóhiszeműséggel törekedne erre, de természetesen azzal is számolni kell, hogy a tálibok jóhiszeműsége ebben a kérdésben "nem maradéktalan".

Mindezt egybevetve a terrorellenes fellépés tervezését arra a feltételezésre kell alapozni, hogy az Afganisztánból Nagy-Britannia felé megnyilvánuló terrorkockázat növekedni fog a következő időszakban - mondta a pénteki BBC-interjúban az MI5 vezérigazgatója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×