INFORÁDIÓ
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien

joe biden

hszi csin-ping

kína

egyesült államok

diplomácia

Joe Biden amerikai elnök aláírja az 1900 milliárd dolláros mentőcsomagot a washingtoni Fehér Házban 2021. március 11-én. A demokrata többségű képviselőház 220-211 arányban hagyta jóvá a republikánusok által vitatott csomagot, amelynek célja, hogy segítse a koronavírus-járvány elleni küzdelmet és a legyengült amerikai gazdaság helyreállítását.

Az évszázad kérdéséről beszélt az amerikai és kínai elnök

Infostart / MTI

Másfél órát beszélt egymással Joe Biden és Hszi Csin-ping, Washington szerint őszinte és barátságos hangulatban.

Joe Biden amerikai elnök kezdeményezésére telefonon egyeztetett a kínai Hszi Csin-pinggel.

"A vezetők széleskörű stratégiai egyeztetést folytattak, amely során érintették azon ügyeket, ahol az érdekeik megegyeznek, s azokat is, amelyekhez eltérő módon közelítenek" - áll a Fehér Ház közleményében, amelyben leszögezik azt is, hogy remélik, Washington és Peking együtt tud működni a mindkettejük számára fontos kérdésekben, beleértve az éghajlatváltozást és a Koreai-félsziget helyzetét.

Egy magas rangú amerikai tisztségviselő újságíróknak azt mondta, hogy

a mintegy 90 perces beszélgetés hangvétele "őszinte és barátságos" volt.

Peking részéről ugyanakkor jelezték, elvárják, hogy a Biden-adminisztráció hagyjon fel ama gesztusokkal, amelyeket a kínai fél a kommunista ország belügyeibe való beavatkozásnak tekint.

A beszélgetéssel kapcsolatban a CCTV kínai állami televízió tájékoztatása szerint Hszi Csin-ping jelezte Biden felé, hogy Washington Pekinggel szemben tanúsított magatartása "komoly nehézségeket" okoz Kínának.

"A világ jövője és sorsa múlik azon, miként rendezi kapcsolatait Kína és az Egyesült Államok.

Ez az évszázad kérdése, amelyre a két országnak választ kell adnia" - idézte a televízió Hszi Csin-pinget.

A telefonbeszélgetés előtt nem sokkal a Fehér Ház egyik magas rangú, neve elhallgatását kérő tisztségviselője azt mondta, Biden egyértelművé tette, hogy nincs szándékában elállni a Pekingre gyakorolt nyomástól az emberi jogok, a kereskedelem és más olyan ügyek kérdésében, amelyek kapcsán az elnök szerint Kína nem igazodik a nemzetközi jogszabályokhoz.

A múlt héten Vang Ji kínai külügyminiszter arra figyelmeztette a kínai látogatáson tartózkodó John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottat, hogy az egyre csak romló kétoldalú kapcsolatok árthatnak a két ország együttműködésének a klímaváltozás elleni küzdelemben. A külügyminiszter leszögezte: a klímaügyi együttműködés nem választható külön az általános kapcsolatoktól és politikai vitáktól, és felszólította az Egyesült Államokat, hogy tegyen erőfeszítéseket a viszony javításáért

Hivatalba lépése óta Biden nagyobb figyelmet igyekezett fordítani Kínára, és igyekezett az Egyesült Államok szövetségeseinek a figyelmét is felhívni a kínai emberi jogi helyzetre, valamint az ázsiai ország kereskedelmi gyakorlatára, illetve a kínai hadsereg műveleteire a csendes-óceáni térségben.

Biden ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy régóta tartó munkakapcsolata kínai hivatali partnerével - ami még az Obama-adminisztráció idején betöltött alelnökségére nyúlik vissza - jó hatással lesz a két ország viszonyára.

Nyitókép: Andrew Harnik
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018