eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Két robbannás is történt a kabuli repülőtérnél - öngyilkos merénylet lehetett

Az afgán főváros, Kabul repülőterénél robbanás történt - közölte csütörtökön az amerikai védelmi minisztérium (Pentagon) szóvivője, majd később megerősítették még egy detonáció hírét.

A Reuters hírügynökség két meg nem nevezett amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy öngyilkos robbantásos merénylet történt.

A robbanásról tájékoztatták Joe Biden amerikai elnököt.

Később a Pentagon megerősítette a hírt, majd kisvártatva egy második (pontosabban: legalább még egy) robbanás hírét is, valamint azt, hogy

számos amerikai és más polgári áldozatról tudnak.

Azt írták, hogy a második detonáció a Baron Hotelben vagy annak közelében, az Abbey kapu közelében történt.

A térségben napok óta afgán állampolgárok ezrei várakoztak arra, hogy evakuálási repülőgépeken elhagyhassák az országot a tálib hatalomátvételt követően. A nyugati országok korábban figyelmeztettek egy lehetséges merénylet veszélyére a környéken.

A Fox News amerikai hírtelevízió meg nem nevezett fehér házi tisztségviselőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a robbantások után tűzpárbaj alakult ki.

A kabuli repülőtér összes bejáratát lezárták.

A Politico című lap amerikai csütörtökön amerikai kormányzati és egyéb jól értesült forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a támadásért az Iszlám Állam dzsihadista szervezet a felelős.

Egyelőre nincs hivatalos bejelentés a sérültek, halottak számáról

Helyszíni jelentések szerint olyan sok sérült van, hogy nem oldható meg az orvosi ellátás. Videófelvételeken földön fekvő halottak, súlyos sérültek látszanak.

A Fox News szerint 3 amerikai katona is megsérült.

A Reuters egy tálib tisztségviselőre hivatkozva azt írta, legalább 13 ember meghalt, gyerekek is vannak az áldozatok között. Több tálib fegyveres őr megsebesült a közlés szerint.

Az al-Dzsazíra pánarab televízió egy szintén meg nem nevezett tálib tisztségviselőre hivatkozva legalább 15 sebesültről adott hírt. Amerikai médiumok, köztük a Fox News beszámolója szerint a sebesültek között amerikai katonák, tengerészgyalogosok is lehetnek.

A Sky News emlékeztet: a reptér északi bejáratánál általában ezrek várakoznak az okmányellenőrzés miatt. A térségben többnyire brit katonák tevékenykednek.

A véghajrában vannak a kimenekítési akciók, közeledik az amerikai erők Joe Biden elnök által a napokban megerősített augusztus 31-i csapatkivonási határideje. Az Operation Sámánnak elnevezett magyar kimenekítési művelet már befejeződött, erről itt írtuk meg a publikus tudnivalókat a Magyar Honvédség és a Honvédelmi Minisztérium bejelentései alapján.

Jöhet a második szakasz?

Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter még a délutáni detonáció előtt azzal kapcsolatban, hogy több német hírportál egybehangzó értesülése szerint már csütörtökön lezárják a műveletet, elmondta: minden erővel az emberek kimenekítésén dolgoznak, de figyelembe kell venni a terrorveszélyt.

Az is fontos tényező, hogy a Bundeswehr katonái nem egyedül, hanem nemzetközi partnerekkel dolgoznak a kabuli repülőtéren, és a fenyegetés minden nemzetet egyformán érint.

Így arra törekednek, hogy

megszakítás nélkül elkezdődhessék a "második szakasz",

amelyben nem katonai mentőművelettel, hanem diplomáciai eszközökkel teszik lehetővé Afganisztán elhagyását a távozni akaróknak - mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A sajtóértesülések szerint a védelmi minisztériumban és a Bundeswehrnél arra készülnek, hogy a légierő (Luftwaffe) szállítógépei csütörtökön vesznek fel a fedélzetükre utoljára civileket. Pénteken távoznak a műveletet biztosító katonák is, a gyorsreagálású hadtest (DSK) ejtőernyős vadászai és a különleges bevetési egység (Kommando Spezialkräfte - KSK) alakulatai.

A védelmi minisztérium legutóbbi összesítése szerint 34 járattal 5100 embert juttattak ki Kabulból.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×