eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
A harcok elől menekül egy afgán család, miután kormánykatonák visszafoglalták a táliboktól a nyugat-afganisztáni Herát tartomány azonos nevű székhelyének egyes részeit 2021. augusztus 8-án.
Nyitókép: MTI/AP/Hamed Szarfarazi

Szakértő: sok migráns szorult be a Balkánra, tovább fognak indulni

Kevés esélyt lát egy újabb tömeges menekülthullámra az Afganisztánban kiújult harcok kapcsán az Európai Embercsempészet Elleni Központ helyettes vezetője, aki szerint hatékony hírszerzéssel ezeket a kezdeményezéseket csírájában el lehet fojtani.

Sztanovics Gábor a Magyar Nemzetnek elmondta: arra lehet számítani, hogy az afgánok kisebb csoportjai különböző időkben és útvonalon fognak megérkezni a Balkánra, ott jellemzően más nemzetiségekkel fognak keveredni és ilyen csoportok tagjaként elsősorban embercsempész szervezetek segítségével kísérelnek meg majd eljutni a kiválasztott célországba.

Hozzátette, hogy sok migráns szorult be a Balkánra, akik csak arra várnak, hogy tovább csempésszék őket. Egyebek közt a szír helyzet megoldatlansága is folyamatosan fűti a migrációt, továbbra is tömegek indulnak el és elsősorban a balkáni útvonalon Németország felé tartanak. A Balkánon pedig egyre több az embercsempész elsősorban Horvátországban és Szlovéniában, de e téren Magyarország is kezd felzárkózni.

Alternatívaként jelentős számú migráns veszi útját Szerbiából Romániába, elsősorban Temesvárra. Az ott lévő menekülttábor, illetve a városban lévő egyéb illegális menhelyek a csempészés gyűjtőpontjává emelték a várost. A Németországban elfogott nagyobb migránscsoportok többségét román és török kamionokban csempészve szállítják - fejtette ki.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a balkáni útvonalon kábítószer is érkezik - elsősorban heroin - Európába Magyarországon át, továbbá terroristák is érkezhetnek ezeken az útvonalakon Európába. "A migrációban és a kábítószer-csempészetben egy közös pont van, az unión kívülről érkező kamionok érintettsége. Egy rendőr ezek bármelyikében találhat embert vagy kábítószert" - mondta a lapnak.

Megjegyezte, hogy az Európai Embercsempészet Elleni Központot a 2015-ös migrációs válság után azzal a céllal hozták létre, hogy hatékony támogatást nyújtson a tagállamoknak az embercsempész szervezetek elleni küzdelemben.

(A nyitóképen: A harcok elől menekül egy afgán család, miután kormánykatonák visszafoglalták a táliboktól a nyugat-afganisztáni Herát tartomány azonos nevű székhelyének egyes részeit 2021. augusztus 8-án.)

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×