eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az afgán biztonsági erők tagjai a kormányzati épületeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett kabuli zöld zónában, ahol nagyerejű robbanás  történt 2021. augusztus 3-án. A detonációt feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozta, amelynek valószínű célpontja egy parlamenti képviselő rezidenciája volt. Két fegyveres férfi továbbra is a merénylet helyszínén tartózkodik, és tűzpárbajt vív a biztonsági erőkkel.
Nyitókép: z afgán biztonsági erők tagjai a kormányzati épületeknek és számos nagykövetségnek helyet adó, erősen védett kabuli zöld zónában, ahol nagyerejű robbanás történt 2021. augusztus 3-án. A detonációt feltehetően gépkocsiba rejtett pokolgép okozta. MTI/AP/Rahmat Gul

"Minden amerikai állampolgár azonnal hagyja el Afganisztánt"

Az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége határozottan és egyértelműen fogalmaz.

Az Egyesült Államok csütörtökön kabuli nagykövetségén keresztül felszólította Afganisztánban tartózkodó állampolgárait, hogy azonnal hagyják el az országot a kormányellenes tálib felkelők gyors előrenyomulása miatt.

"Az amerikai nagykövetség felszólítja az amerikai állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el Afganisztánt a rendelkezésre álló kereskedelmi légi járatokon" - írta a nagykövetség a honlapján, egyúttal figyelmeztette az amerikai állampolgárokat, hogy a diplomáciai misszió lehetőségei a civilek ellátására, tekintettel a csökkentett létszámra, rendkívül korlátozottak, beleértve a fővárost is.

Az Egyesült Államok április végén a fővárost sújtó erőszak fokozódására hivatkozva hazarendelte kabuli nagykövetségéről azokat a kormányzati alkalmazottakat, akiknek munkavégzése nem helyhez kötött.

Az afgán kormányerők ellen harcoló radikális iszlamista tálib felkelők csütörtökön elfoglalták Gazni délkelet-afganisztáni tartomány azonos nevű, stratégiai fontosságú székhelyét, amely kevesebb mint 150 kilométerre található a fővárostól.

Egy meg nem nevezett amerikai védelmi tisztségviselő szerdán az amerikai hírszerzés adataira hivatkozva kijelentette: a tálibok harminc napon belül körülzárhatják Kabult, és kilencven napon belül el is foglalhatják az afgán fővárost.

Ned Price külügyi szóvivő a héten közölte: a tárca naponta ellenőrzi a kabuli amerikai nagykövetség biztonságát.

Afganisztánban a radikális iszlamista tálib felkelők májusban átfogó offenzívát indítottak a kormányerők ellen, kihasználva, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi haderő megkezdte a kivonulást az országból. A tálibok azóta nagy területeket vontak uralmuk alá, kiszorítva az ellenállást alig tanúsító kormányerőket. A tálibok a múlt péntek óta már 11 tartományi székhelyet foglaltak el a 34 közül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×