eur:
393.59
usd:
367.96
bux:
66389.46
2024. április 24. szerda György
A tálibok és az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcok miatt otthonukból elmenekült afgán családok gyerekei a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban lévő Szárhudban számukra létesített ideiglenes menedékhelyen 2020. november 26-án. A Save the Children (Mentsük meg a Gyerekeket) nevű nemzetközi segélyszervezet jelentése szerint több mint 26 ezer gyerek vált az Afganisztánban dúló harcok áldozatává 2005 és 2019 között.
Nyitókép: MTI/EPA/Ghulamullah Habibi

Egyetértésre jutott az USA, Kína, Oroszország - az afgán helyzet kellett hozzá

Nem ismernek el semmilyen, "katonai erővel kikényszerített" kormányt Afganisztánban

A békefolyamat felgyorsítását, valamint a tartományi székhelyek és más városok elleni támadások azonnali leállítását szorgalmazták csütörtökön Katarban az Afganisztán-konferencia résztvevői, közöttük az Egyesült Államok, Kína, Oroszország és más államok képviselői.

A tárgyalások után kiadott közös közlemény szerint a résztvevők megerősítették, hogy nem ismernek el semmilyen, "katonai erővel kikényszerített" kormányt Afganisztánban, és elkötelezettségüket hangoztatták az újjáépítéshez nyújtandó segítség iránt, mihelyst az országban létrejön az "élhető" politikai rendezés.

A radikális iszlamista tálibok szóvivője ugyanakkor az al-Dzsazíra pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta: az, hogy gyors ütemben foglalják el a nagyvárosokat, azt mutatja, hogy az afgánok tárt karokkal fogadják őket. Mindemellett megjegyezte, hogy nem fognak elzárkózni a politikai rendezés elől.

Dacára a Dohában zajló béketárgyalásoknak, a tálibok -felbuzdulva a külföldi csapatok kivonásán - általános offenzívát indítottak Afganisztán-szerte. Legfrissebb értesülések szerint megkaparintották Herát tartomány azonos nevű székhelyét is, nem sokkal azután, hogy elfoglalták a stratégiai fontosságú - Kabultól alig 130-150 kilométernyire délre fekvő - Gazni városát csütörtökön, és így a 34 tartományi székhelyből már tizenkettő került (némelyik csak részben) az ellenőrzésük alá.

Rahima Dzsámi, Herát tartomány képviselője az afgán parlamentben arról számolt be, hogy a szélsőségesek kiszabadították a város börtönéből a rabokat, miközben a kormányzati tisztségviselők, köztük a kormányzóval, a tartományi székhely repülőterének térségében húzták meg magukat.

Az amerikai hírszerzés szerint amennyiben ilyen ütemben halad a tálibok hadművelete, úgy a főváros, Kabul kilencven napon belül a kezükre kerülhet.

John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy ideiglenesen további 3000 katonát küldenek Afganisztánba, segítve a kabuli nagykövetség személyzetének evakuálását. A brit PA hírügynökség szerint az Egyesült Királyság hatszáz katonát küld a brit állampolgárok távozásának támogatására a dél-ázsiai országba.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×