eur:
393.49
usd:
367.82
bux:
67211.28
2024. április 26. péntek Ervin
Afgán katona nézi az amerikai hadsereg által hátrahagyott ellátmányt a Kabulhoz közeli bagrami légi támaszponton 2021. július 5-én. Csaknem húsz év után az amerikai hadsereg katonái kivonultak a Bagram légi támaszpontról, amely az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. A támaszpontot teljesen átadták az afgán kormányerőknek.
Nyitókép: MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Csak a totális tálib uralom hozhat megnyugvást Afganisztánnak?

Folyamatosan nő a civil áldozatok száma Afganisztánban, különösen azóta, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi erők májusban megkezdték kivonulásukat. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint nyugvópontot csak az hozhat, ha az egész ország a tálibok kezére kerül.

Afganisztánban 47 százalékkal nőtt a civil áldozatok száma 2021 első felében az előző év azonos időszakához képest, derül ki az ENSZ héten kiadott jelentéséből. A helyzet súlyosbodott azután, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai erők májusban megkezdték kivonulásukat. Azóta a tálib lázadók egyre több területet foglalnak el, az ENSZ szerint mostanra Afganisztán körzeteinek több mint felét tartják ellenőrzésük alatt.

A Külügyi- és Külgazdasági Intézet kutatója úgy véli, hogy az elkövetkezendő hónapokban a tálibok befolyása folyamatosan emelkedni fog. Wágner Péter arra sem lát esélyt, hogy az afgán kormány és a fegyveres lázadók békét kössenek.

Szerinte nyugvópontot az hozhat, ha majd a tálibok az egész országot az uralmuk alá hajtják.

Egyben emlékeztetett, hogy az afgán kormány akkor sem volt képes a területeit megtartani, amikor még több tízezer nyugati, illetve amerikai katona támogatta ebben.

A szélsőséges tálibok legutóbb 20 évvel ezelőtt voltak hatalmon Afganisztánban, akkor kemény iszlámalapú rendszert kényszerítettek a lakosokra. A lányok például nem járhattak iskolába, és a nők nem dolgozhattak. A szakértő szerint,

ha ismét hatalomra jutnak, ilyen szigorú szabályokat nem vezetnek be,

tekintve, hogy a tálibok vélhetően azt akarják, hogy a nemzetközi közösség elismerje őket, ami egy bizonyos pontig azzal a kényszerrel járhat számukra, hogy kicsit rugalmasabban kezeljék a szigorú elvárásaikat. „Hiszen a nemzetközi elismerést nemcsak egy üres papírt jelent, hanem azoknak a nemzetközi segélyeknek a fennmaradását is amelyekből jelenleg az afgán kormány részesedik” – mutatott rá Wágner Péter.

Mindez évi egy-két milliárd euró, ami becslések szerint az afgán költségvetésnek legalább az 50, de akár 80 százalékát is jelentheti.

Közben megállapodás született az Egyesült Államok iraki harci küldetésének lezárásáról is. Wágner Péter szerint erről valójában már hónapok ezelőtt megegyeztek a felek, így az Iszlám Állam előretörésére sem lesz hatással.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek. A magyar piacon az OTP-re figyelhetnek elsősorban a befektetők, ma tartja közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mond Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×