eur:
394.92
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Bombatölcsér az iraki Anbárban működő Ain al-Aszad légi támaszponton 2020. január 13-án. Irán január 8-án tizenhét rakétát lőtt ki az amerikai katonákat is állomásoztató támaszpontra megtorlásul amiatt, hogy az amerikai haderő likvidálta Kászim Szulejmáni tábornokot, az iráni Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű különleges egységének parancsnokát.
Nyitókép: MTI/AP/Kászim Abdul-Zahra

Irakban is végeztek az amerikai katonák

Megállapodás született Joe Biden amerikai elnök és Musztafa al-Kádimi iraki kormányfő hétfői washingtoni találkozóján az Egyesült Államok iraki harci küldetésének hivatalos lezárásáról 2021 végén, több mint 18 évvel a katonai beavatkozás kezdetét követően.

Biden mindazonáltal arról számolt be, hogy folytatódni fog az Egyesült Államok és Irak terrorizmus elleni együttműködése. Hangsúlyozta, az amerikai szerepvállalás Irakban a tanácsadás és a helyi biztonsági erők kiképzése felé fog eltolódni.

Jelenleg 2500 amerikai katona állomásozik Irakban. Fő feladatuk az Iszlám Állam terrorszervezet maradványainak felszámolása.

Szakemberek szerint az amerikai döntés nagyban nem fogja befolyásolni a viszonyokat, hiszen az Egyesült Államok már így is az iraki biztonsági erők kiképzésére helyezi a hangsúlyt.

Egyelőre nem világos, mekkora létszámú amerikai kontingens marad Irakban.

Biden közölte azt is, hogy Washington hamarosan félmillió dózis koronavírus-vakcinát fog küldeni Irakba a COVAX programban. Hozzátette, hogy országa Egyesült Államok 5,2 millió dollárral járul hozzá az októberi iraki választásokat felügyelni hivatott ENSZ-misszióhoz.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×