INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

tálibok

afganisztán

csapatkivonás

egyesült államok

Az afganisztáni biztonsági erők tagjai egy megsemmisült jármű mellett Kabulban 2021. július 20-án, miután legalább három rakéta csapódott be az elnöki palota közelében a mekkai zarándoklatot lezáró, íd al-adha iszlám ünnep alkalmából tartott ima idején.

Afganisztán: íme a tálib forgatókönyv a totális hatalomátvétel esetére

Az amerikai légierő az éjszaka légicsapásokat hajtott végre az Afganisztánban előrenyomuló tálibok ellen. A radikálisok korábban közölték, ismét övék az ország 85 százaléka, és azt is elmondták, milyen lesz, amikor teljesen átveszik a hatalmat.

A Pentagon nem akar részleteket elárulni a tálibok elleni légicsapásról – legalábbis ezt közölte John Kirby, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője. Kommentátorok szerint azonban az amerikai erők továbbra is támogatni akarják helyi szövetségesüket, az Afgán Védelmi és Biztonsági Erőket. A CNN úgy tudja, hogy két légicsapást hajtottak végre a tálibok által zsákmányolt haditechnikát megsemmisítve.

Miközben az amerikaiak szerint csapataik 95 százalékát már kivonták, a Biden-kormányzat arra készül, hogy több tízezer afgánt – tolmácsokat és családjukat evakuálja. Sokan az életüket féltik, mert a megszállás idején a koalíciós erőknek dolgoztak. Ezek az emberek különleges bevándorlási vízumért folyamodtak, és első, 2500 fős csoportjukat egy virginiai katonai támaszpontra viszik.

Ezt megelőzően Mark Milley tábornok, vezérkari főnök azt mondta, hogy a tálibok ellenőrzik a 419 afganisztáni körzet több mint a felét és bekerítettek 34 tartományi fővárost.

„Fennáll a totális tálib hatalomátvétel lehetősége, vagy egy sor másik forgatókönyv.

Így az összeomlás, a helyi hadurak megjelenése és mások, de nem hiszem, hogy kész lenne a végleges forgatókönyv.

A táliboknak azonban van forgatókönyvük. Képviselőjük, Zabiulla Mudzsahid ironikus mód a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott interjút – tekintve, hogy a tálibok szervezete be van tiltva az országban. Mudzsahed szerint a tálibok a nép képviselőiből álló tanácson keresztül hoznak majd létre iszlám kormányzatot. Erre a sajátos kormányzati formára azért van szükség, mert

„tökéletlen és veszélyes a választási mechanizmus.

Afganisztánban többször is voltak választások, és minden alkalommal mély megosztottságot okoztak” – mondta. A tálibok képviselője hozzátette, hogy a választások konfliktusokhoz és etnikai viszályokhoz vezettek az országon belül, ami veszélyezteti az állam területi integritását. Azt, hogy hogyan választják ki a tanácsba bekerülő népképviselőket, nem részletezte.

Mudzsahid korábban azt mondta, hogy a mozgalom elfoglalta és kezében tartja Afganisztán határainak 90 százalékát. Teljes mértékben ellenőrzik az Iránnal, Türkmenisztánnal, Tádzsikisztánnal és Üzbegisztánnal közös határszakaszokat.

Az afganisztáni katonai helyzet azután vált feszültebbé, hogy az Egyesült Államok és a NATO-országok május 1-jén megkezdték csapataik kivonását. A tálibok ezek után hatalmas területeket kezdtek elfoglalni az országban.

Szakértők szerint valószínű, hogy a tálibok az év végére „győznek”

és összeomlik a jelenlegi kormány. Az afgán képviselő közölte azt is: folytatják offenzívájukat, így a kormánynak nagyon kevés esélye van arra, hogy az amerikai csapatok távozása után megfékezze támadásaikat.

Nyitókép: MTI/AP/Rahmat Gul

Kapcsolódó hang

Afganisztán: íme a tálib forgatókönyv a totális hatalomátvétel utánra
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018