eur:
392.24
usd:
366.07
bux:
66793.58
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Facebook/Szijjártó Péter

Orosz-magyar projektekről számolt be Szijjártó Péter

Ahogy a pragmatikus magyar-orosz együttműködés segített Magyarországnak az új koronavírus-járvány harmadik hullámának a letörésében, ugyanúgy hozzá fog járulni a magyar gazdaság újraindításához - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a jekatyerinburgi INNOPROM ipari kiállításon. Orosz hajók jönnek a Dunára, orosz-magyar állami vasúti cég jön létre, új útvonalat és bázist nyit a WizzAir, magyar kitüntetést kapott az orosz ipari és kereskedelmi miniszter.

"Mi, magyarok, a világjárvány gazdasági aspektusára nem a szokványos választ adtuk és ebből fakadóan elsőként tudtunk újból nyitni. Most az a célunk, hogy az Európai Unió országai közül a magyar gazdaság induljon újra a leggyorsabban" - mondta a tárcavezető az INNOPROM keretében megtartott orosz-magyar gazdasági fórumon elmondott beszédében.

Rámutatott, hogy a két ország politikai viszonyában nincsen olyan kérdés, amely akadályozná a vállalatközi együttműködést és arra bátorította a részvevőket, hogy éljenek is ezzel. A két ország közötti kereskedelmi forgalom az év első négy hónapja alatt 51 százalékkal bővült és az Eximbank 615 millió dolláros hitelkeretet nyitott a kétoldalú vállaltközi együttműködés finanszírozására.

Beszámolója szerint

  • a WizzAir hamarosan járatot indít Jekatyerinburgba és bázist hoz létre Szentpéterváron.
  • A dunai személyi hajózás újraindításához Magyarországon Valdaj típusú modern szárnyashajókat fognak igénybe venni.
  • Előkészületben van magyar-orosz állami vasúti fuvarozási vegyesvállalat létrehozása, és a legforgalmasabb, Kínából Európába irányuló szállítási útvonalak Magyarországon keresztül haladnak majd. Ebben a záhonyi átrakodó és logisztikai központ rendkívül fontos szerepet fog játszani.
  • Mindemellett tárgyalások zajlanak a stratégiai együttműködés részleteiről a jövő év végén üzembe álló debreceni nemzeti oltóanyaggyárról, ahol a Szputnyik V licence alapján is gyártanak majd vakcinát. Elmondta, a Szputnyikot már csaknem 70 országban alkalmazzák és a kereslet a jövőben is növekedni fog.

Szijjártó Péter szerint ez utóbbi két projekt jelentősen befolyásolja a magyar gazdaság jövőbeni teljesítményét. A vakcinaügyet a kölcsönösen előnyös együttműködés példájaként emelte ki, rámutatva: Magyarország nem csinált ideológiai kérdést az oltásból, és ezért gyorsan be tudta oltani a magyar embereket, Oroszország pedig, az első uniós országként Magyarországra tudott oltóanyagot szállítani, ráadásul korrektül és időben.

További közös projektek:

  • a szentpétervári erőmű modernizálásához pedig 30 millió euróért magyar hűtőberendezéseket vásárolnak.
  • Kolomnában novemberben elkezd termelni a Hungarofood 20 millió eurós húsüzeme,
  • a Pólus pedig 46 millió euróért modernizálja Szverdlovszk megye városainak hőellátási hálózatát.
  • A 3DHISTECH diagnosztikai eszközök szállításáról hosszabbította meg a szerződést Szverdlovszk megye onkológiai központjával.

Magyar kitüntetés Gyenyisz Manturovnak

Szijjártó Péter kedd reggel a Covid-19 elleni magyar védőoltási kampányban játszott kiemelkedő szerepének elismeréseként a Magyar Érdemrend Középkeresztje csillaggal kitűntetést nyújtotta át Gyenyisz Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszternek.

"Magyarországra kétmillió adag Szputnyik V vakcina érkezett, amelynek 99 százalékát felhasználták, vagyis csaknem egymillió embert immunizáltak. E nélkül nem tudtuk volna végrehajtani az Európai Unió leggyorsabb vakcinációs kampányát, amelynek keretében a felnőtt lakosság 65 százalékát beoltottuk" - mondta a laudációban Szijjártó.

Rámutatott, hogy Manturovval intenzív egyeztetés után, olyan időszakban sikerült megállapodni a vakcinavásárlásról, amikor még számos bizonytalanság volt a gyártási kapacitások körül. Az eseményen a két miniszter közös sikerként értékelte a magyar-orosz koprodukcióban gyártott vasúti kocsik egyiptomi exportját.

Manturov köszönetet mondott Szijjártónak azért a segítségéért, amelyet az orosz lélegeztetőgépekhez szükséges nyugat-európai alkatrészek beszerzésében nyújtott.

Szijjártó Péter gazdasági együttműködési szerződést írt alá Natalja Komarovával, a Hanti-Manysi Autonóm Körzet kormányzójával, valamint találkozott Jevgenyij Kujvasevvel, Szverdlovszk megye kormányzójával. A miniszter részt vett a magyar cégek - Phoenix Conrtroll Kft., Veres Kft., NCT Hungary Kft., Simicron Kft., Stigron Kft. - standjának ünnepélyes átadásán.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×