eur:
393.84
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Digital Green Pass concept: Smartphone over a passport and a surgical mask on a wooden table show an hypotetical app for the Digital Green Passport (or digital pass certificate)
Nyitókép: Cristian Storto/Getty Images

Újabb lépéssel közelebb az uniós Covid-igazolványhoz

A rendelet kizárja, hogy a tagállamok további korlátozásokhoz, például kötelező vagy önkéntes karanténhoz, illetve további tesztekhez kössék az igazolvánnyal rendelkezők határátlépését.

Az Európai Parlament (EP) hozzájárulásával lezárult az uniós Covid-igazolvány bevezetését előkészítő jogalkotói munka, a július 1-ől érvényes tanúsítvány megkönnyíti az utazást, és segít fokozatosan, összehangoltan feloldani a korlátozásokat – közölte az uniós parlament.

Az EP plenáris ülésén a képviselők 546 szavazattal, 93 ellenében és 51 tartózkodás mellett elfogadták az új uniós digitális Covid-igazolványról szóló jogszabálycsomag uniós polgárokra vonatkozó rendeletét, és 553 szavazattal, 91 ellenében és 46 tartózkodás mellett pedig a nem uniós polgárokra vonatkozó rendeletét. A magyar képviselők szavazata megoszlott: a Fidesz, az MSZP és a Jobbik támogatta, a Momentum ellenezte az igazolvány bevezetését, míg a DK négy képviselője tartózkodott - írja a hvg.hu.

Az igazolványok érvényességét ellenőrző rendszer július 1-jén lép életbe, és 12 hónapig működik majd.

Az igazolvány nem minősül úti okmánynak, és nem lehet előfeltétele a szabad mozgásnak.

A megállapodás értelmében az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegség (Covid-19) ellen használtra ajánlott vakcinák esetében az uniós tagországoknak el kell fogadniuk egymás uniós védettségi igazolványait. Ami a nemzeti hatóságok által engedélyezett, illetve az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által veszélyhelyzetekre engedélyezett oltóanyagokat illeti, az egyes tagállamok maguk dönthetik el, hogy elismerik-e őket vagy sem.

Magyarország az uniós államok közül eddig Szlovákiával, Csehországgal, Horvátországgal, Ciprussal és Szlovéniával kötött megállapodást, így ezekben elfogadják a magyar védettségi okmányt, vagyis azok is beléphetnek az országba, akiket Szputnyik V-vel vagy Sinopharm-vakcinával oltottak.

Az uniós védettségi igazolvány QR-kódot tartalmaz, amelyet a tagállamok nemzeti hatóságai térítésmentesen állítanak majd ki digitális vagy papírformátumban. Azt tanúsítja, hogy birtokosát

  • vagy beoltották a koronavírus ellen,
  • vagy friss negatív teszteredménnyel rendelkezik,
  • vagy már átesett koronavírus-fertőzésen.

A gyakorlatban három külön igazolásról van szó. A közös uniós rendszernek köszönhetően az igazolványok kiállításához és ellenőrzéséhez használt tagállami technológiák egymással összehangoltak lesznek, kizárja a csalást és a hamisítást.

A rendelet kizárja, hogy a tagállamok további korlátozásokhoz, például kötelező vagy önkéntes karanténhoz, illetve további tesztekhez kössék az igazolvánnyal rendelkezők határátlépését. Korlátozásokat csak akkor léptethetnek életbe, ha a népegészség védelme feltétlenül megkívánja, és akkor is csak a szükséges, arányos mértékben, figyelembe véve a rendelkezésre álló tudományos tényeket, köztük az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) által közzétett járványügyi adatokat.

Az EU arra kéri a tagállamokat, hogy gondoskodjanak széles körben és megfizethető áron elérhető tesztekről. Az EP kérésére az Európai Bizottság a Covid-igazolványok kiállításához szükséges tesztek beszerzéséhez 100 millió eurót különített el.

Minden személyes adatot az általános adatvédelmi rendeletnek megfelelően kell kezelni. Az igazolványok ellenőrzése offline történik, és nem igényli személyes adatok tárolását.

Amint az Európai Unió Tanácsa hivatalosan is elfogadja a rendeleteket, július 1-jétől hatályba is lépnek.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×