eur:
390.26
usd:
364.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Tájékoztatót olvas egy nő, aki a koronavírus elleni oltásra kívánja regisztráltatni magát egy varsói rendelőnél 2021. január 15-én. Ettől a naptól jelentkezhetnek oltásra a 80 év feletti korú lengyelek, a vakcina beadása pedig január 25-én kezdődik.
Nyitókép: MTI/PAP/Leszek Szymanski

Lengyelország bezárkózik, és hamarosan követhetik mások is

Országos korlátozásokat és széles körű lezárásokat jelentettek be Lengyelországban, ahol néhány hét alatt megduplázódott a fertőzöttek száma. Franciaországban mára várják Párizs és környéke lezárásának bejelentését, és számos további ország is egyre jobban bezárkózik.

A lengyelországi intézkedéseket Andrzej Duda államfő jelentette be. Az országban egy hét alatt 44 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma, és Adam Niedzielski egészségügyi miniszter szerint nem kizárt, hogy jövő hétre már a napi 30 ezernél is tarthatnak. Az új fertőzések 52 százaléka brit variáns.

A most bejelentett korlátozások értelmében szombattól zárnak a plázák, mozik, színházak, szállodák, sport- és fitness létesítmények, az iskolákban pedig átállnak az online oktatásra. Ezzel egy időben a kormány azt kérte a vállalatoktól, hogy ahol csak lehet, álljanak át az online munkavégzésre.

A lengyel kórházak már múlt hét óta csak életmentő beavatkozásokat végeznek, és az ily módon felszabaduló mintegy 8000 kórházi ágyat is a Covid-betegek kezelésére csoportosították át.

Niedzielski egyúttal azt is kilátásba helyezte, hogy

ha ezek az intézkedések sem érik el a kívánt hatást, akkor „a következő lépés az ország teljes lezárása lesz”,

lényegében megtiltva mindenfajta mozgást és érintkezést.

A 38 milliós lélekszámú Lengyelországban amúgy eddig mintegy 2 millió koronavírus-esetet regisztráltak a járvány tavalyi kitörése óta. A halálos áldozatok száma mostanáig 48 032.

Jön a francia döntés - kérdés a hely és a hétvégék szabályozása

Franciaországban csütörtök este 6 órára hirdetett sajtóértekezletet Jean Castex miniszterelnök a következő intézkedésekről. Francia lapértesülések szerint pillanatnyilag három lehetséges forgatókönyv van az asztalon: az ország egészének a lezárása, csupán néhány régióé, vagy Párizs és környéke kerül sorra. Ez utóbbi szinte bizonyosan szigorítások célpontja lesz, dacára a városvezetés energikus tiltakozásának. A kérdés csak az, hogy mindez eltérő intézkedéseket jelentsen-e a hétvégén és hétközben, vagy egységes szigorításokat alkalmazzanak.

Két hónappal ezelőtt egyébként már bevezették az este 6-tól reggel 6-ig tartó kijárási tilalmat.

Franciaországban amúgy rohamléptekben terjed a járvány: országosan 250 a százezer lakosra jutó új fertőzöttek száma, de a fővárosban és a környező régióban (Ile-de-France) ez eléri a 420-at is.

A párizsi kórházak intenzív osztályainak terhelése immár 100 százalékos.

Olaszország is szigorított: e héttől a legtöbb iskola átállt távoktatásra, főként, mivel egyre több új beteg fiatal vagy középkorú.

Zárnak az iskolák, éttermek és üzletek jövő hétfőtől tíz napra Bulgáriában is. Szerbia is bezár minden nem létszükségleti üzletet a hét hátra levő részére, Ukrajnában pedig a főváros Kijev szombattól teljes zárlatot rendelt el.

Közben a brit The Guardian idézett amerikai szakvéleményeket, amelyek szerint

az európai helyzet romlásának egyik oka – túl a brit variáns megjelenésén – a szerintük túl korai nyitás volt.

Valami, amit elkerülve úgymond Amerikában még van esély az európai helyzet kivédésére – habár a helyzet több államban is romlik.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×