eur:
393.11
usd:
367.07
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Galambok a párizsi Eiffel-torony előtti Trocadero téren 2020. március 18-án. Az új koronavírus járványa  miatt Franciaországban az emberek csak igazolással és halaszthatatlan ügyben hagyhatják el a lakhelyüket, ha munkába, bevásárolni vagy orvoshoz mennek.
Nyitókép: MTI/AP/Thibault Camus

Emmanuel Macron szavára akár azonnal le is zárhatják Párizst

Párizs polgármestere továbbra is „antihumánusnak” tartana egy zárlatot, de a francia elnökön nő a nyomás más oldalról. Szerda este rendkívüli ülést tartanak a francia parlament két házának vezetői.

Emmaneul Macron francia elnök szerda este találkozik a francia járványügyi orvosi bizottság vezetőivel a kialakult helyzet értékelésére, és az értesülések szerint jó eséllyel eldöntendő témaként szerepel majd a francia főváros hónapokon át elkerülni akart lezárása, nem kizárva hétvégi kijárási tilalmat sem.

A Politico párizsi irodájának jelentése ennek kapcsán úgy értesült, hogy az elnöki palota kezdeményezésére szerda este

soron kívüli tanácskozást tartanak a francia Nemzetgyűlés és a Szenátus vezetői.

Az utóbb hónapokban szokássá vált, hogy e két vezető grémiumot akkor kérik fel egyeztetésre, ha másnap fontos járványügyi döntésre kerül sor.

Párizs lezárása igazából már hetek óta napirenden van, Macron elnök azonban mostanáig igyekezett az év elején tett azon kijelentéséhez tartani magát, hogy kerülni fogják a lakosság mozgásának újbóli korlátozását (legutóbb tavaly, a járvány első hullámakor vezettek be ilyet).

Megfigyelők szerint az elnök hozzáállásában értelemszerűen szerepet játszik a jövő évi választás is. Bár a hagyományos középpártok részéről egyelőre nem látszik érdemi kihívó, de a szélsőjobboldali Marine Le Pen és pártja felmérések szerint nagyon jön fel, és a járvánnyal összefüggő korlátozások – már a maszkviselés is idesorolható – francia földön is nagyon népszerűtlenek.

Szakértők szerint politikai oldalról minden ilyen intézkedés óhatatlanul az elrendelőire hullik vissza, ami kezelhető szélcsendes időszakban, de választásra készülve már tud szemponttá válni.

Aláhúzni látszik ezt az az erőteljes kiállás is, amivel Párizs városvezetése kézzel-lábbal igyekszik megakadályozni bármilyen bezárás újbóli elrendelését. Anne Hidalgo polgármester több ízben is szenvedélyes médianyilatkozatokban utasította el bevezetését, azzal érvelve, hogy ez „embertelen” volna az ott lakók számára.

„Rengeteg ember él olyan parányi lakásban, ahol bezárásuk egyszerűen káros lenne még az egészségükre is”

– jelentette ki még a napokban is.

A járványhelyzet azonban romlik, a párizsi kórházakat is elérte a rémisztő telítettség, egyre több beteget már csak fővároson kívül tudnak elhelyezni, és itt is jellemzővé vált a nem Coviddal összefüggő orvosi beavatkozások halasztása.

Ezzel párhuzamosan nő a politikai nyomás. A baloldali Liberation legutóbb olyan képaláírással közölt fotót az elnökről, hogy Macron „az elvesztegetett idő mestere”. A mindenkori kormányokkal szemben hagyományosan kritikus Leláncolt Kacsa című lap (Canard enchaîné) szerdai száma pedig arról értekezett, hogy a vita eddig csak arról szólt, vajon minden egyes (intézkedés nélkül telt) napot nyereségnek vagy veszteségnek kell-e tekinteni. A főváros és környéke lezárásának megkerülése azonban most már a lap szerint „nem egyéb, mint csökönyösség”.

Sajtójelentések mindezek fényében számítanak arra, hogy

a ma esti egyeztetés után jó eséllyel sor kerül Párizs és környéke (az Ile-de-France régió) lezárására,

beleértve egy valamilyen időtartamú hétvégi kijárási tilalmat is. Megerősíteni látszik ezt, hogy kedd este Jean Castex miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy „elérkezett az idő, hogy intézkedéseket hozzunk Ile-de-France vonatkozásában”.

A francia állapotokat tovább nehezítette, hogy az amúgy is európai átlagtól mesze elmaradó oltási kampányt még jobban lelassította az AstraZeneca használatának átmeneti felfüggesztése.

Ráadásul legfrissebb jelentések szerint Bretagne régióban

a brit vírusvariáns új válfaját észlelték, amit az első észlelések szerint nem mutat ki a már bejáratott PCR-teszt.

Igaz, egyelőre arról sincsenek adatok, hogy gyorsabban terjedne, vagy veszélyesebb lenne az egészségre, mint az eredeti vírusok.

Castex szerint most az amszterdami Európai Gyógyszerügynökség csütörtökre igért hivatalos értékelésére várnak az AstraZenecáról, és ha ez pozitív lesz, haladéktalanul visszatérnek majd a brit-svéd vakcina újbóli alkalmazásához. „Az egyetlen kiút az áldatlan helyzetből az emberek minél nagyobb hányadának a beoltottsága” – szögezte le a francia miniszterelnök, akinek azzal is számolni kell, hogy hazájában jelenleg az európai átlagot messze meghaladó az oltásoktól vonakodók aránya.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×