eur:
395.19
usd:
371.81
bux:
66173.05
2024. április 16. kedd Csongor
Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a krími Szimferopolban 2019. március 18-án. Putyin az ukrajnai Krím annektálása ötödik évfordulójának alkalmából kereste fel a fekete-tengeri félszigetet.
Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Jurij Kadobnov

Két oldalról támadják Krím orosz annektálását

Az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni Oroszországot az ügyben – ígéri a Fehér Ház. Az ukrán elnök keményen videoüzenetet küldött.

Az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni Oroszországot a nemzetközi jogilag még Ukrajnához tartozó Krím félsziget hét évvel ezelőtti annektálása miatt – szögezte le közleményében a washingtoni Fehér Ház.

"Az Egyesült Államok nem ismeri el és soha nem is fogja elismerni a félsziget Oroszország általi bekebelezését,

kiállunk Ukrajna mellett Oroszország agresszív cselekményeivel szemben.

Tovább fogunk dolgozni azért, hogy felelősségre vonjuk Oroszországot ukrajnai jogsértései és agressziója miatt" – emelte ki Joe Biden elnök.

Az új washingtoni kormány felülvizsgálatot indított az Oroszországra, Kínára és más területekre vonatkozó amerikai politikát illetően.

Joe Biden a beiktatását követően, január végén telefon beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, szóba került egyebek mellett az ukrán válság, az amerikai választásba való állítólagos orosz beavatkozás, az Egyesült Államok elleni, tavalyi nagyszabású kibertámadás, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése is.

A Fehér Ház néhány nappal ezelőtt leszögezte, hogy válaszintézkedések várhatók az úgynevezett SolarWinds-hackertámadással kapcsolatban.

Ukrajna sem ereszti Krímet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországhoz intézett videóüzenetben követelte az elcsatolt Krím félsziget visszaszolgáltatását – közölte a Gazeta.ru orosz hírportál.

"A Krím Ukrajna napsütötte, kedves, fényes szíve volt. Hét éve kitépték a szívünket.

Sosem feledjük, ki tette ezt és ki engedte ezt. Egyesek azt állították, hogy törvényesen és kedvesen tépték ki szívünk" – hangoztatta az ukrán elnök.

Zelenszkij kijelentette, hogy országa továbbra is sértve érzi magát a történtek miatt, és nem akar jó viszonyt Oroszországgal. Úgy fogalmazott, hogy Moszkvának vissza kell szolgáltatnia a félszigetet, véget vetve ezáltal az oroszok és ukránok közti gyűlöletnek.

Nem sokkal korábban a Krím félsziget vezetése értelmetlennek nevezte a terület visszaszerzésére irányuló ukrán törekvéseket.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Az Európai Unió a Krím félsziget és Szevasztopol jogellenes elcsatolása nyomán, 2014 márciusa óta több lépésben korlátozó intézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben. Egyebek mellett az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat rendelt el.

Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Orosz növekedési terveket sugalló álláshirdetések okoztak galibát a Raiffeisennél

Az osztrák Raiffeisen Bank International a közelmúltban több tucat álláshirdetést adott fel oroszországi pozíciókra. Az általuk sugallt növekedési tervek ellentmondanak a bank a hivatalos ígéretének, mely szerint kivonul a piacról – írta meg a Financial Times.  Johan Strobl vezérigazgató azonnali vizsgálatot rendelt el, és tisztázta a bank a hibát, ugyanakkor a háború kezdete óta valóban növelte létszámát az orosz piacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 16. 15:47
×
×
×
×