INFORÁDIÓ
2021. április 17. szombat
Rudolf

krím-félsziget

annektálás

egyesült Államok

ukrajna

oroszország

joe biden

Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a krími Szimferopolban 2019. március 18-án. Putyin az ukrajnai Krím annektálása ötödik évfordulójának alkalmából kereste fel a fekete-tengeri félszigetet.

Két oldalról támadják Krím orosz annektálását

Infostart

Az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni Oroszországot az ügyben – ígéri a Fehér Ház. Az ukrán elnök keményen videoüzenetet küldött.

Az Egyesült Államok felelősségre fogja vonni Oroszországot a nemzetközi jogilag még Ukrajnához tartozó Krím félsziget hét évvel ezelőtti annektálása miatt – szögezte le közleményében a washingtoni Fehér Ház.

"Az Egyesült Államok nem ismeri el és soha nem is fogja elismerni a félsziget Oroszország általi bekebelezését,

kiállunk Ukrajna mellett Oroszország agresszív cselekményeivel szemben.

Tovább fogunk dolgozni azért, hogy felelősségre vonjuk Oroszországot ukrajnai jogsértései és agressziója miatt" – emelte ki Joe Biden elnök.

Az új washingtoni kormány felülvizsgálatot indított az Oroszországra, Kínára és más területekre vonatkozó amerikai politikát illetően.

Joe Biden a beiktatását követően, január végén telefon beszélt orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, szóba került egyebek mellett az ukrán válság, az amerikai választásba való állítólagos orosz beavatkozás, az Egyesült Államok elleni, tavalyi nagyszabású kibertámadás, valamint Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus bebörtönzése is.

A Fehér Ház néhány nappal ezelőtt leszögezte, hogy válaszintézkedések várhatók az úgynevezett SolarWinds-hackertámadással kapcsolatban.

Ukrajna sem ereszti Krímet

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Oroszországhoz intézett videóüzenetben követelte az elcsatolt Krím félsziget visszaszolgáltatását – közölte a Gazeta.ru orosz hírportál.

"A Krím Ukrajna napsütötte, kedves, fényes szíve volt. Hét éve kitépték a szívünket.

Sosem feledjük, ki tette ezt és ki engedte ezt. Egyesek azt állították, hogy törvényesen és kedvesen tépték ki szívünk" – hangoztatta az ukrán elnök.

Zelenszkij kijelentette, hogy országa továbbra is sértve érzi magát a történtek miatt, és nem akar jó viszonyt Oroszországgal. Úgy fogalmazott, hogy Moszkvának vissza kell szolgáltatnia a félszigetet, véget vetve ezáltal az oroszok és ukránok közti gyűlöletnek.

Nem sokkal korábban a Krím félsziget vezetése értelmetlennek nevezte a terület visszaszerzésére irányuló ukrán törekvéseket.

Egy oroszbarát kommandó 2014. február 27-én szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról. E terület annektálását ugyanakkor a nemzetközi közösség nagy része nem ismeri el, így az Európai Unió sem.

Az Európai Unió a Krím félsziget és Szevasztopol jogellenes elcsatolása nyomán, 2014 márciusa óta több lépésben korlátozó intézkedéseket vezetett be Oroszországgal szemben. Egyebek mellett az orosz gazdaság bizonyos ágazatait célzó gazdasági szankciókat rendelt el.

Nyitókép: MTI/EPA/Pool/Jurij Kadobnov
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018