eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ágyak a 150 beteg befogadására alkalmas mobil járványügyi kórházban a Kiskunhalasi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet területén 2020. április 24-én.
Nyitókép: MTI/Ujvári Sándor

Egy algoritmus megmondja, meghalhatunk-e koronavírusban

A dán vakcinaelosztást segíti az a számítógépes program, amely a még meg sem fertőződöttekről állapítja meg, mennyire veszélyezteti őket az, hogy koronavírusban meghaljanak.

Az egyes emberek egészségügyi állapotának és korábbi betegségeinek alapján képes a Koppenhágai Egyetem informatikai karán kidolgozott program megállapítani azt, mekkora az esélyük arra, hogy ne éljék túl a koronavírussal történő megfertőződést. A dán kutatók már az első hullám idején elkezdtek dolgozni a rendszeren - írja a MedicalXpress: a program hatékonysága mostanra 90 százalékos abban, hogy megjósolja, egy adott személy meg fog-e halni koronavírusban, ha elkapja. Azt pedig, hogy kórházba kerülve kinek lesz szüksége gépi lélegeztetésre, 80 százalékos pontossággal tudja megállapítani.

A szakemberek a fejlesztés során a koppenhágai és a zealandi régióban élők betegadatait használták. Mads Nielsen, az egyetem professzora elmondta: eredetileg azért kezdtek el dolgozni az algoritmuson, hogy a kórházakat segítsék, az egészségügyben dolgozók ugyanis attól tartottak, hogy nem lesz majd elegendő lélegeztetőgépük.

"Eredményeink abban is segíthetnek, hogy el tudjuk dönteni, kinek van a legnagyobb szüksége védőoltásra"

- mondta a professzor.

A kutatók 3994 igazoltan koronavírusos beteg adatait vitték be rendszerükbe: ezek elemzése segített a programnak felismerni a kirajzolódó mintázatokat és korrelációkat.

"Eredményeink nem túl meglepő módon azt mutatják, hogy az életkor és a BMI (testtömegindex - az elhízás mérésére használják) a legmeghatározóbbak abból a szempontból, hogy kit mennyire súlyosan érint majd a koronavírusos megbetegedés. A halál vagy a gépi lélegeztetés esélye leginkább azoknál a férfiaknál nő meg, akiknek magas vérnyomása vagy neurológiai betegsége van" - mondja Nielsen.

A következő faktorok hajlamosítanak leginkább súlyos megbetegedésre:

  • magas BMI,
  • magas életkor,
  • magas vérnyomás,
  • ha a beteg neme férfi,
  • neurológiai betegségek,
  • COPD,
  • asztma,
  • cukorbetegség,
  • szívbetegség.

Nielsen és csapata úgy gondolja, akiknél ezekből a feltételekből több is fennáll egyszerre, azokat érdemes lehet előre hozni a vakcinázási rangsorban.

A kutatók jelenlegi célja az, hogy a koronavírusos betegek egészségügyi adatait felhasználva

öt napra előre meg tudják határozni, hány lélegeztetőgép szükséges

a két dán régióban. Nielsen azt mondja, a számítógép sosem helyettesíti majd az orvosokat, de segíteni tud nekik abban, hogy sok koronavírusos beteget tudjanak kezelni egyszerre a megfelelő prioritások kialakításával.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×