eur:
394.13
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Vegyész analitikus dolgozik az AstraZeneca brit székhelyű gyógyszergyártó vállalat székházában, Sydney-ben 2020. augusztus 19-én. Scott Morrison ausztrál miniszterelnök bejelentette, hogy az AstraZeneca és az ausztrál kormány közötti megállapodásnak köszönhetően az ausztrál lakosok a világon az elsők között fogják megkapni a koronavírus elleni vakcinát, amennyiben azt sikerül kifejlesztenie a cégnek.
Nyitókép: Dan Himbrechts

Az AstraZeneca további teszteket akar a dél-afrikai vírusvariáns kapcsán

Ellentmondásos hírek jelentek meg szombaton arról, hogy a brit AstraZeneca gyógyszergyár oltóanyaga kellően véd-e a dél-afrikai koronavírus-variánstól.

A vállalat - a The Financial Times című brit lap értesülése szerint - közölte: az Oxfordi Egyetemmel közösen kifejlesztett vakcinája a kezdeti vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy csupán korlátozottan véd a dél-afrikai variánstól, ha az enyhe megbetegedést okoz. A vizsgálatokat a dél-afrikai Witwatersand és az Oxfordi egyetem szakértői végezték.

A cég szóvivője azonban a Financial Times hírére reagálva még szombaton azt mondta, hogy az első adatok szerint korlátozott az oltóanyag hatása az enyhe megbetegedéseket tekintve, ám - mint mondta - "még nem tudtuk megfelelően kideríteni, hogy súlyosabb megbetegedések, kórházi kezelésre szorulók esetében mennyire hatásos a vakcinánk. Ennek oka, hogy eddig döntően egészséges fiatalokon teszteltünk."

A vállalat közlése szerint oltóanyaga vélhetően megvéd a súlyos megbetegedéstól.

Az első tesztelés 2026 alanyra terjedt ki, egyikük sem halt meg, vagy került kórházba. A csoport fele placebooltást kapott.

Az új koronavírus-variánsok közül a brit, a dél-afrikai és a brazíliai miatt aggódnak leginkább a világon a tudósok és az egészségügyi szakértők, mivel ezek agresszívebben fertőznek, gyorsabban terjednek, mint a világjárványt elindító - mondhatni - "alapvírus".

Pénteken az Oxfordi Egyetem közölte, hogy a vakcina a brit vírusváltozattól hasonlóan véd, mint a korábban megjelenttől.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×