INFORÁDIÓ
2022. május 21. szombat
Konstantin

oltóanyag

europol

kína

interpol

Nemzetközi utazás közben is bele lehet futni hamis negatív teszttel házalókba

Nemzetközi utazás közben is bele lehet futni hamis negatív teszttel házalókba

Infostart / Fóris György

Az elmúlt hetekben több EU-tagállamban is hamis oltási teszteket forgalmazókra csaptak le – figyelmeztet a hágai Europol.

Rendszerint reptéren, esetenként nemzetközi vasútállomásokon, továbbá az interneten forgalmaznak számos országban meggyőzően hitelesnek látszó, ám valójában hamisított negatív oltási teszteket Európa-szerte – derült ki az EU közös bűnüldözési szervezetének a közléséből.

Az utóbbi időben Franciaországból, Hollandiából. Nagy-Britanniából és Spanyolországból jelentettek ilyen ügyekben letartóztatást.

A párizsi Charles de Gaulle reptéren hét elkövetőt kapcsoltak le, akik 150-300 euróért kínáltak hamisított oltási igazolásokat.

Spanyolországban és Hollandiában interneten kínálkoztak (az utóbbiak a WhatsAppon és a Snapchaten „forgalmaztak” „repülőgép doktor”, illetve „digitális doktor” fedőnévvel). A madridi nyomozásra azt követően került sor, hogy az egyik spanyolországi laboratórium feljelentést tett, hogy „teljesen meggyőző, de amúgy tökéletesen hamis” oltási igazolások terjednek a laboratórium cégjelével.

Az esetek kapcsán a brit Guardian idézte az Europol hétfői közleményét, amelyben a szervezet figyelmeztet: a napjainkban elérhető kifinomult nyomtatási technika és szerkesztői szoftverek kiváló minőségű hamisítványok elkészítését is lehetővé teszik, úgyhogy jó lesz, ha a tagországok hatóságai éberebbekké válnak.

Szakértők megjegyzik, hogy

a nemzetközi gyakorlatban ilyen esetben nemcsak a hamisítót, de a hamisítványt igénybe vevőt is büntetik.

Az utóbbi különösen akkor számíthat szigorú büntetésre, ha amúgy ismert fertőzött személyről van szó, aki a hamisítvánnyal akar korlátozásokat kikerülni.

Az Europol bejelentésével egy időben látott napvilágot az Új Kína hírügynökség jelentése arról, hogy Kínában – egy egyebek között Sanghajra és Pekingre kiterjedő rendőri művelet keretében – mintegy 80 oltóanyag-hamisítót tartóztattak le, és 3000 hamisított vakcinadózist foglaltak le.

Emlékezetes, hogy korábban az Interpol már figyelmeztetett a vakcinahamisítás világszerte tapasztalt felfutására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018