eur:
390.64
usd:
368.05
bux:
55216.18
2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende
Nyitókép: Pixabay

Nemzetközi utazás közben is bele lehet futni hamis negatív teszttel házalókba

Az elmúlt hetekben több EU-tagállamban is hamis oltási teszteket forgalmazókra csaptak le – figyelmeztet a hágai Europol.

Rendszerint reptéren, esetenként nemzetközi vasútállomásokon, továbbá az interneten forgalmaznak számos országban meggyőzően hitelesnek látszó, ám valójában hamisított negatív oltási teszteket Európa-szerte – derült ki az EU közös bűnüldözési szervezetének a közléséből.

Az utóbbi időben Franciaországból, Hollandiából. Nagy-Britanniából és Spanyolországból jelentettek ilyen ügyekben letartóztatást.

A párizsi Charles de Gaulle reptéren hét elkövetőt kapcsoltak le, akik 150-300 euróért kínáltak hamisított oltási igazolásokat.

Spanyolországban és Hollandiában interneten kínálkoztak (az utóbbiak a WhatsAppon és a Snapchaten „forgalmaztak” „repülőgép doktor”, illetve „digitális doktor” fedőnévvel). A madridi nyomozásra azt követően került sor, hogy az egyik spanyolországi laboratórium feljelentést tett, hogy „teljesen meggyőző, de amúgy tökéletesen hamis” oltási igazolások terjednek a laboratórium cégjelével.

Az esetek kapcsán a brit Guardian idézte az Europol hétfői közleményét, amelyben a szervezet figyelmeztet: a napjainkban elérhető kifinomult nyomtatási technika és szerkesztői szoftverek kiváló minőségű hamisítványok elkészítését is lehetővé teszik, úgyhogy jó lesz, ha a tagországok hatóságai éberebbekké válnak.

Szakértők megjegyzik, hogy

a nemzetközi gyakorlatban ilyen esetben nemcsak a hamisítót, de a hamisítványt igénybe vevőt is büntetik.

Az utóbbi különösen akkor számíthat szigorú büntetésre, ha amúgy ismert fertőzött személyről van szó, aki a hamisítvánnyal akar korlátozásokat kikerülni.

Az Europol bejelentésével egy időben látott napvilágot az Új Kína hírügynökség jelentése arról, hogy Kínában – egy egyebek között Sanghajra és Pekingre kiterjedő rendőri művelet keretében – mintegy 80 oltóanyag-hamisítót tartóztattak le, és 3000 hamisított vakcinadózist foglaltak le.

Emlékezetes, hogy korábban az Interpol már figyelmeztetett a vakcinahamisítás világszerte tapasztalt felfutására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×