INFORÁDIÓ
2021. május 9. vasárnap
Gergely

koronavírus

covid-19

pcr-teszt

utazás

hamisítás

A hamis koronavírus-teszteredményeknek is megvan a piaca

A hamis koronavírus-teszteredményeknek is megvan a piaca

Infostart

Egyes országok negatív koronavírus-tesztet kérnek a beutazóktól, vannak viszont olyanok, akik drágállják ennek árát. A képszerkesztő programokkal készült teszteredmények olcsóbbak, és egyelőre nincs nagy veszélye a lebukásnak sem.

Nagy-Britanniában akár 300 font, átszámítva több mint 120 ezer forint is lehet egy koronavírus-teszt ára: ezt nem mindenki akarja kifizetni. Aki teszteredményt hamisít, az a brit törvények szerint akár börtönbe is kerülhet, ez sem áll ugyanakkor útjába annak, hogy a "photoshopolt" dokumentumokat adják és vegyék az országban.

A BBC cikke egy Louise álnéven nyilatkozó 24 éves nőt szólaltatott meg, akinek munkaügyben kellett még tavaly ősszel Ghánába utaznia, de arra már nem volt pénze, hogy a 200-300 fontba kerülő tesztet, melynek eredményét az afrikai állam megkövetelte a beutazáshoz, elkészíttesse.

"Megkérdeztem az ismerőseimet, hogy ki tudja közülük használni a Photoshopot. Másoktól elkértem a teszteredményüket, hogy lássam, hogy fest egy ilyen, aztán megcsináltattam valakivel a sajátomat"

– mondja a nő, aki azért idegesen lépett a reptéri pulthoz, ahol elmondása szerint mintegy 10-20 másodpercig tanulmányozták hamisított eredményét, majd biztonságos repülést kívántak neki.

Egy másik, szintén 24 éves megszólaló, Jessica épp a Louise-hoz hasonlók igényeit fedezte fel: a nő teszteredményekkel kereskedik.

"Ez könnyű pénz. Az emberek nem akarnak minimum százötven fontot szánni a tesztre, mi kiállítunk nekik egy negatív papírt ötvenért" – fogalmazott. A gyermekét egyedülálló anyaként nevelő nő azt mondja, úgy gondolta, ha tud 300 fontot szerzeni efféle munkával, akkor meg fogja tenni. Ő maga is akkor jött rá, milyen piaci rés ez, amikor utaznia kellett, de nem volt pénze a tesztre, viszont egy ismerőse beszámolt arról, hogy hallott valakitől a hamisított tesztel történő utazásról. A nő saját bevallása szerint nyolc ilyen dokumentumot adott el, azonban azóta abbahagyta a hamisítást lelkiismereti okokból. A nő az egészségügyi szektorban dolgozik.

Louise is anyagi okokból döntött hamis teszt mellett, nem azért, mert nem akarta azt elvégeztetni.

"Amíg nem tudják ellenőrizni a reptereken, hogy valóban jártam-e az adott kórházban teszteltetni, nem érzem magam veszélyben, ha újra így utazom"

– mondja.

Jelen pillanatban nem ismert, mennyire elterjedt ez a jelenség, mindenesetre az Europol már figyelmeztetett a hamis teszteredményeket árusító bűnszervezetek létére. A Luton reptéren már őrizetbe is vettek egy férfit, aki hamis eredményeket árusított, a Charles de Gaulle reptéren pedig hét olyan személyt tartóztattak le, akik ilyeneket tartottak maguknál.

A nemzetközi légiszövetség, az IATA javaslata szerint egy olyan applikációt lenne érdemes fejleszteni, amelybe ellenőrizhető hitelesített adatként érkezhetne a laborokból a teszteredmény.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

Elhunyt Gömöry Pál

Nyolcvanöt éves korában pénteken elhunyt Gömöry Pál olimpikon vitorlázó....
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018