eur:
389.51
usd:
357.67
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Frontex

A mai EU-belügyminiszterin is téma lehet a Frontex kivonulása Magyarországról

Az Európai Bizottság belügyi biztosa üdvözölte, hogy az EU határőrizeti ügynöksége (Frontex) felfüggeszti tevékenységét Magyarországon. A döntés mögött az Európai Bíróság magyarországi kitoloncolást elítélő tavalyi ítélete áll.

Ylves Johansson, belügyekért felelős svéd EU-biztos twitteres üzenetben üdvözölte a Frontex magyarországi működésének felfüggesztéséről szóló döntést.

Az EUobserver ennek kapcsán tudni véli, hogy az Európai Bizottság, az Európai Bíróság tavaly december 17-i döntése fényeben, egy ideje már szorgalmazza általában is a Frontex személyzet kivonulását az országból.

A varsói központú EU-ügynökség szóvivője többek jelentése szerint is megerősítette, hogy a szervezet felfüggeszti magyarországi ténykedését, mivel

a magyar hatóságok tovább folytatják migránsok kényszerkitoloncolását a magyar-szerb határon,

ami bírósági megítélés szerint ellentétes a nemzetközi és az EU-joggal.

„Az az erőfeszítésünk, hogy megvédjük az Európai Unió külső határait, csak akkor lehet sikeres, ha tevékenységünk teljes egészében összhangban áll az EU-joggal” – idézte a magyarországi tevékenység beszüntetése kapcsán a Frontex szóvivőjét a brüsszeli Politico.

Mivel a magyar hatóság – egyebek között járványveszélyre hivatkozva – az Európai Bíróság tavalyi döntése óta is folytatja a menekültek kitoloncolását, ezzel a Frontex működése is úgymond kompromittálódna, ha folytatná működését a magyar szervek mellett – vélik az ügynökség részéről.

Megfigyelők megjegyzik, hogy az uniós határőrizeti ügynökséget az elmúlt hónapokban több támadás is érte – az Európai Parlament meghallgatásokat is kezdett -, mivel

felmerült, hogy a görög-török határon maga is tevékenyen részt vett menekültek görög felségvizekről történő kiszorításában.

A magyarországi hatósági gyakorlattól történő látványos elhatárolódás ennek nyomán is válhatott indokolttá az ügynökség számára.

A tagországok belügyminiszterei amúgy csütörtökön informális videokonferencia keretében tekintik át a félév fontosabb teendőit, és ennek részeként részletesen érintik majd az Európai Bizottság tavaly őszi átfogó javaslatát egy közös menekültügyi rendszer intézményesítéséről. A javaslatban foglaltakat a visegrádi országok egyelőre elutasítják, mert úgy látják, hogy a kötelező menekültáthelyezés, mint végső eszköz, továbbra is része a csomagnak.

Megfigyelők valószínűsítik, hogy az eszmecsere során felmerül majd a Frontex-tevékenység, és jó eséllyel a decemberi európai bírósági döntés kérdése is.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×