eur:
394.08
usd:
368.77
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Ludovic Orban román miniszterelnök beszélni készül a román parlament két házának együttes ülésén, mielőtt a törvényhozók szavaznak az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) bizalmatlansági indítványáról Bukarestben 2020. augusztus 31-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Ludovic Orbant megválasztották a román képviselőház elnökévé

A korábbi miniszterelnököt, az eddig kisebbségben kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetőjét választotta meg elnökévé a választások nyomán újonnan megalakult román képviselőház kedd hajnalban.

A képviselőház hétfői alakuló ülése azért tartott kedd hajnalig, mert a mandátumigazolás és a frakciók közti elhúzódó egyeztetések után este hatkor kezdődött csak meg - és éjfél után ért véget - a törvényhozók eskütétele: a 329 igazolt mandátumú képviselő közül 322 tette le a hivatali esküt.

Orban a december 6-i választások után mondott le a kormányfői tisztségről, miután pártja a reméltnél gyengébb eredményt ért el. Román médiaértesülések szerint a PNL több megyei szervezete lázong Orban ellen, mivel úgy értékelik: túl nagy engedményeket tett - sok "pénzes" minisztériumot engedett át - a koalíciós partnereknek annak érdekében, hogy megszerezze támogatásukat a házelnöki tisztség elfoglalásához.

A párton belüli elégedetlenkedés azonban nem mutatkozott meg a szavazáson.

Orbant 179 vokssal választották meg a képviselőház élére, míg ellenjelöltje, Alfred Simonis szociáldemokrata képviselő 110 szavazatot kapott.

A jobbközép kormánykoalíciónak - a kormányoldalt hagyományosan támogató kisebbségi frakcióval együtt - 187 voksa van a képviselőházban.

A PNL a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részvételével készül koalíciós kormányt alakítani, Florin Citu (PNL) jelenlegi pénzügyminiszter vezetésével - erről hétfőn koalíciós megállapodást is aláírtak a pártok.

A szenátus élére a megállapodás szerint az USR-PLUS jelölhetett elnököt. Ennek megfelelően Anca Dragut, az egykori szakértői Ciolos-kormány pénzügyminiszterét választották meg hétfőn a szenátus elnökévé 75 támogató szavazattal, míg szociáldemokrata ellenjelöltjére, Lucian Romascanura 51 szenátor voksolt.

A 136 tagú szenátusban a jobbközép koalíciónak 75 tagja van.

A parlament megalakulása és a házelnökök megválasztása előfeltétele volt annak, hogy - a koalíció reményei szerint még karácsony előtt - beiktassák az új bukaresti kormányt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×