eur:
395.1
usd:
366.11
bux:
65120.83
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Újranyitott könyvesboltba lép be egy férfi a délnyugat-franciaországi Arcacho városban 2020. november 28-án, koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások fokozatos feloldásának első napján. Franciaországban 2 248 209 fertőzöttet, 51 999 halálos áldozatot és 165 493 gyógyultat regisztráltak eddig.
Nyitókép: MTI/EPA/Caroline Blumberg

Koronavírus: "Szélnek ereszti" az embereket a francia kormány

A koronavírus-járvány miatt hat héttel ezelőtt kihirdetett általános karantén feloldásával párhuzamosan tömeges tesztelési kampányt indított hétfőn a francia kormány négy, fertőzöttnek számító agglomerációban.

Egy nappal azelőtt, hogy Franciaországban megszűnik az indok nélküli lakhelyelhagyási tilalom, és a franciák ismét igazolás nélkül és korlátlanul mozoghatnak az egész országban, a nyugati Le Havre-ban és az északkeleti Charleville-Mézieres városokban megkezdődött a lakosság tömeges és ingyenes önkéntes szűrése.

Franciaországban augusztus óta a szűrés ingyenes mindenki számára, a kórházbakban és a rendelőintézetekben bárki tesztelheti magát. Naponta több mint 100 ezer embert szűrnek PCR-teszttel. A fertőzöttebbnek számító városokban alkalmi helyeken kialakított központokban megkezdett célzottabb és a korábbiaknál is tömegesebb tesztelés célja a tünetmentes fertőzöttek kiszűrése a járvány újbóli erőre kapásának megakadályozására, és egy harmadik hullám elkerülésére az év végi ünnepek után.

Januárban hasonló kampányt terveznek az északi Roubaix-ban és az ország középső részén található Saint-Etienne-ben.

Le Havre-ban hétfőn Olivier Véran egészségügyi miniszter jelenlétében kezdődött meg a szűrési kampány több mint ötven helyszínen, ahol előzetes bejelentés nélkül várják az embereket. Charleville-Mézieres-ben az illetékes hatóságok hétfőtől kezdve naponta 4500 PCR-teszttel, és az ünnepek alatt legalább 50 ezer antigénteszttel kívánják szűrni a lakosságot.

A héten négy napig tartó szűrést december 21. és 23. között, majd december 28. és 30. között megismétlik.

A kampányban az egészségügyi dolgozók munkáját diákok, tűzoltók és a Vöröskereszt önkéntesei segítik. A kialakított tesztelő helyeken bárkit letesztelnek, de mozgó szűrési pontokkal célzottan munkahelyeket is felkeresnek.

Jean-Sébastien Lamontagne prefektus reményei szerint Le Havre lakosságának 15-20 százaléka, mintegy 50 ezer ember át fog esni a szűrésen.

"Ha sikerül eléggé nagy számban tesztelni az embereket, valószínűleg találunk tünetmentes eseteket, és megállíthatjuk a vírus terjedését"

- mondta Édouard Philippe polgármester, volt miniszterelnök, aki a barátok és a hozzátartozók iránti felelősségére emlékeztetve buzdította a város lakóit, hogy vegyenek részt a szűrésben.

A pozitív tesztet produkálóknak elkülönülésre alkalmas szálláshelyet biztosít az állam, általában hotelekben, és a kontaktkutatást is elvégzik - jelezte az egészségügyi miniszter, aki ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a szűrés nem jelent immunitást, ezért arra kéri a tesztelésen résztvevőket, hogy továbbra is tartsák be az óvintézkedéseket (maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés).

Hétfőn Párizsban a legalább január 20-ig bezárásra ítélt vendéglátóhelyek és rendezvényszervező cégek tulajdonosai tüntettek, kedden pedig a színházak, mozik és múzeumok dolgozói fogják követelni a kulturális intézmények mielőbbi újranyitását.

A francia kulturális életet hideg zuhanyként érte, hogy a karantén feloldása után még legalább három hétig nem nyithatnak meg arra hivatkozva, hogy a korlátozásokkal a napi esetszám nem csökkent le a tervezett szintre.

Az általános karantén feloldáshoz a kormány szerint eredetileg ötezerre kellett volna csökkennie a napi esetszámnak, és 2500-3000 közé a súlyos betegek számának. Ez utóbbi célt sikerült elérni, a jelenleg kórházban ápolt 25 ezer fertőzött közül 2861-en vannak intenzív osztályon. A november közepi tetőzéskor 33 ezer kórházi ápolt közül 4900-an voltan intenzív osztályon.

  • A napi esetszám 60 ezres szinten tetőzött október végén, és november végére fokozatosan 10 és 11 ezer közé csökkent. A múlt héten azonban megállt a csökkenés, és a napi átlag azóta is 10 ezer felett van, miközben a nyár folyamán napi ötezer volt az átlag.
  • Az elmúlt 24 órában 11 533 új esetet tártak fel, az elhunytak száma pedig vasárnap 150-nel 57 911-re emelkedett. A pozitív tesztek aránya a tetőzéskor mért több mint 20 százalékról viszont 6,3 százalékra csökkent.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×