eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Tűzoltó- és mentőautók a kórház előtt, amelyben tűz ütött ki 2020. november 14-én a moldvai Karácsonkőben (Piatra Neamt). A koronavírus-fertőzéses betegeket gyógyító kórházban tíz ember életét vesztette, hét pedig életveszélyes sérülést szenvedett az intenzív osztályon tomboló tűzben.
Nyitókép: MTI/AP/ZIarPiatraNeamt.ro

Még nem tudni, mi okozta a katasztrófát a karácsonkői kórházban

A román hadsereg repülőgépével egy belgiumi katonai kórházba szállították azt a román orvost, aki a tíz emberéletet követelő szombat esti tűzben sérült meg, amikor menteni próbálta az intenzív terápián ápolt koronavírusos betegeit.

A 48 éves Catalin Denciu volt ügyeletben a karácsonkői (Piatra Neamt-i) megyei kórház intenzív osztályán szombat este, amikor a koronavírusos betegekkel teli intenzív osztályon tűz ütött ki. A részleg két kórtermének egyike teljesen leégett, a másikból sikerült levinni az ágyakat a sürgősségire. Médiajelentések szerint Denciu a lángokban álló kórteremből is megpróbálta menteni betegeit, de nem járt sikerrel és testének mintegy 40 százalékán szenvedett égési sérüléseket.

A tűzben tíz Covid-19-ben szenvedő beteg vesztette életét: egyelőre nem tudni, hogy égési sérülések vagy füstmérgezést miatt. Életben maradt hat társukat az éjszaka folyamán egy új jászvásári mobilkórház intenzív osztályára helyezték át.

A román média az égési sérüléseket szenvedett orvos Belgiumba szállítása kapcsán felidézte azt a 2015-ös bukaresti tragédiát, amikor a bukaresti Colectiv-klubban ütött ki tűz egy rock koncert közben. Az akkori 64 áldozat többsége hetekkel később, kórházi fertőzések miatt halt meg. A hozzátartozók az egészségügyi hatóságokat hibáztatták, amiért elutasították a felajánlott külföldi segítséget, mert nem akarták elismerni, hogy a romániai kórházakban nem tudnak a súlyos égési sérültek számára megfelelő steril környezetet biztosítani.

A karácsonkői kórháztűz ügyében alakult válságstáb üléséről vasárnap hajnalban távozó Ludovic Orban miniszterelnök szerint még nem ismeretesek a tűz okai, meg kell várni a szakértői vizsgálat eredményét. Ugyanakkor hozzátette: annyit tudni, hogy az egyre terjedő koronavírus-járvány miatt a napokban bővítési munkálatok zajlottak a kórház intenzív osztályán.

A román média azt is kiderítette, hogy

a karácsonkői megyei kórházban nem kevesebb mint nyolc igazgató váltotta egymást az utóbbi évben.

Legutóbb azt követően mondott le az igazgató, hogy a sajtó megírta: órákig kell várakozniuk a Covid-gyanús betegeknek a hidegben a kórház előtt, amíg sorra kerülnek, hogy megvizsgálják őket.

Romániában az utóbbi három hétben megkétszereződött a koronavírus-fertőzések üteme, az egészségügyi ellátórendszer pedig az összeomlás határára került. A kórházak tele vannak, a felszabaduló ágyakat percek alatt elfoglalják, az egészségügyi személyzet túlterheltségre panaszkodik. A szaktárca legutolsó - november eleji - közlése szerint országszerte mintegy 1250 ágy áll rendelkezésre a Covid-kórházak intenzív osztályain. A szombati helyzetjelentés szerint ezek közül 1172 volt foglalt.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×