INFORÁDIÓ 
2020. november 29. vasárnap
Taksony

kőolaj

műanyag

gyártás

afrika

Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 17-én.

Hölvényi György: amerikai műanyaggal árasztanák el Afrikát

Infostart / InfoRádió

Aggasztók a nagy olajcégek afrikai elképzelései, mivel mindez szembe megy azzal a törekvéssel, hogy csökkenjen a világban a műanyag előállítása – mondta az InfoRádiónban Hölvényi György EP-képviselő.

A Financial Times cikke szerint a fosszilis energiák iránti kereslet csökkenésétől tartva a cégek a műanyagpiacon akarnak erősíteni, főleg Afrikában és a fejlődő országokban. Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő szerint a nemzetközi megállapodásokhoz képest ez félelmetes jövőképet fest az amerikai olajlobbi középtávú törekvéseiről, és Afrika hosszú távra szóló végleges beszennyezéséről szól.

A képviselő szerint megdöbbentő, hogy ezek a vállalatok hosszú távú stratégiában gondolkodnak, miközben nemzetközi fórumokon környezetvédelmi kérdések és a harmadik világ összefüggéseit taglalják – a gyakorlat meg egészen mást mutat.

"Sok afrikai országban a környezettudatosság sokkal erősebb, mint gondolnánk. Viszont ezzel párhuzamosan a gazdasági szükséglet, a szegénység óriási"

– mondta az InfoRádióban az EP-képviselő. Kenyában és Ruandában például az egyszer használatos műanyagok betiltásával részben előrébb járnak, mint a nyugat-európai országokban. Ruandába évek óta be sem lehet vinni ezeket a termékeket, Kenyában pedig komolyan korlátozták e műanyagfélék felhasználását, mert felismerték ennek a fenntarthatatlan voltát, a környezetre gyakorolt hatását.

"Ezért különösen megdöbbentő, hogy az amerikai cégek kísérletet tesznek arra, hogy saját szélesebb értelemben vett kőolaj-felhasználásukat a műanyag-előállításon keresztül éppen kenyai központtal igyekeznek biztosítani" – tette hozzá a képviselő.

Szavai szerint nagyon sok fenntartható szemétbegyűjtési rendszert exportál együttműködve az adott afrikai országgal az Európai Unió, illetve az egyes tagországok. Ennél nehezebb feladatnak tartja, hogy az EU más országokat – legyen szó az Egyesült Államokról vagy Kínáról – hogyan tud befolyásolni, mivel erre nagyon korlátozottak a lehetőségek.

"Az lesz az érdekes, hogy milyen reakciók érkeznek az amerikai olajlobbi részéről, illetve milyen lépések várhatóak Afrika részéről, mivel ez teljesen ellentétes az európai Afrika-politikával" -– tette hozzá Hölvényi György.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Kapcsolódó hang

Hölvényi György - Afrika, műanyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018