eur:
393.81
usd:
365.07
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Hölvényi György, a Fidesz-KDNP képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 17-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Hölvényi György: amerikai műanyaggal árasztanák el Afrikát

Aggasztók a nagy olajcégek afrikai elképzelései, mivel mindez szembe megy azzal a törekvéssel, hogy csökkenjen a világban a műanyag előállítása – mondta az InfoRádiónban Hölvényi György EP-képviselő.

A Financial Times cikke szerint a fosszilis energiák iránti kereslet csökkenésétől tartva a cégek a műanyagpiacon akarnak erősíteni, főleg Afrikában és a fejlődő országokban. Hölvényi György KDNP-s európai parlamenti képviselő szerint a nemzetközi megállapodásokhoz képest ez félelmetes jövőképet fest az amerikai olajlobbi középtávú törekvéseiről, és Afrika hosszú távra szóló végleges beszennyezéséről szól.

A képviselő szerint megdöbbentő, hogy ezek a vállalatok hosszú távú stratégiában gondolkodnak, miközben nemzetközi fórumokon környezetvédelmi kérdések és a harmadik világ összefüggéseit taglalják – a gyakorlat meg egészen mást mutat.

"Sok afrikai országban a környezettudatosság sokkal erősebb, mint gondolnánk. Viszont ezzel párhuzamosan a gazdasági szükséglet, a szegénység óriási"

– mondta az InfoRádióban az EP-képviselő. Kenyában és Ruandában például az egyszer használatos műanyagok betiltásával részben előrébb járnak, mint a nyugat-európai országokban. Ruandába évek óta be sem lehet vinni ezeket a termékeket, Kenyában pedig komolyan korlátozták e műanyagfélék felhasználását, mert felismerték ennek a fenntarthatatlan voltát, a környezetre gyakorolt hatását.

"Ezért különösen megdöbbentő, hogy az amerikai cégek kísérletet tesznek arra, hogy saját szélesebb értelemben vett kőolaj-felhasználásukat a műanyag-előállításon keresztül éppen kenyai központtal igyekeznek biztosítani" – tette hozzá a képviselő.

Szavai szerint nagyon sok fenntartható szemétbegyűjtési rendszert exportál együttműködve az adott afrikai országgal az Európai Unió, illetve az egyes tagországok. Ennél nehezebb feladatnak tartja, hogy az EU más országokat – legyen szó az Egyesült Államokról vagy Kínáról – hogyan tud befolyásolni, mivel erre nagyon korlátozottak a lehetőségek.

"Az lesz az érdekes, hogy milyen reakciók érkeznek az amerikai olajlobbi részéről, illetve milyen lépések várhatóak Afrika részéről, mivel ez teljesen ellentétes az európai Afrika-politikával" -– tette hozzá Hölvényi György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×