eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kaktovik, 2017. szeptember 27.Jegesmedvék gyülekeznek egy bálna teteme közelében az alaszkai Kaktovik településnél az éves bálnavadászat idején, 2017. szeptember 11-én. (MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)
Nyitókép: JIM LO SCALZO

Jegesmedve ölt meg egy kempingezőt a Spitzbergákon

Ez volt a hatodik ilyen tragédia 50 év alatt a Norvégiához tartozó jeges-tengeri Svalbard-szigeteken.

A tragédia péntekre virradóra, hajnali 4 órakor történt egy kempingben a szigetcsoport székhelye, Longyearbyen közelében. Az áldozat egy férfi, akinek állampolgársága egyelőre nem ismert - közölték a helyi hatóságok.

Más kempingezők lövéseket adtak le a ragadozóra, amelyet később holtan találtak a longyearbyeni repülőtér parkolójában.

A Norvégia és az Északi-sark között félúton fekvő szigetcsoporton mindenkinek ajánlott a fegyverviselés, aki elhagyja a városokat.

Egy 2015-ös számlálás alkalmával 1000 körülire tették a Spitzbergákon élő jegesmedvék számát, amelyek 1973 óta védett fajnak számítanak.

Ez a hatodik halálos jegesmedve-támadás a sarkkörön túli szigetcsoporton 1971 óta. Legutóbb 2011-ben történt hasonló haláleset, amikor egy 17 éves brit diák vesztette életét és négy másik sebesült meg medvetámadásban egy iskolai kirándulás alkalmával.

Szakértők szerint a főleg fókákkal táplálkozó jegesmedvék természetes vadászterületét jelentő jégtáblák olvadása készteti a települések megközelítésére a táplálékot kereső sarkvidéki ragadozókat. A lakott területek közelében ólálkodó vadállatokat általában visszakergetik a vadonba vagy helikopterrek viszik vissza őket a jégmezőkre.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×