eur:
394.47
usd:
370.44
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Új egyenruhát, valamint a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő újonc orvosi vizsgálaton vesz részt egy moszkvai toborzóirodában 2020. május 22-én. A járvány ellenére az orosz hadsereg megkezdte a fiatalok behívását, hogy teljesítsék sorkatonai szolgálatukat.
Nyitókép: MTI/AP/Moscow News Agency/Kirill Zykov

Újabb hír az orosz vakcináról, készülnek a tömeges gyártásra

Az év végén vagy 2021 elején kezdődhet meg az orosz Vektor kutatóközpont által a Covid-19 ellen kifejlesztett vakcina tömeggyártása - jelentette be az Állami Virológiai és Biotechnológiai Vektor Intézet vezetője a Rosszija 24 televíziónak.

"Az általam ismert adatok szerint az ipari partnerek készek a vakcinakészítmények regisztrálása után megkezdeni az üzemi gyártást. Ha nem tévedek, ez az év végén vagy a jövő év elején lesz" - mondta Ilnaz Imatgyinov.

A Vektor vezetője nem értett egyet azzal a felvetéssel, hogy addigra a lakosság többsége megszerzi az immunitást az új koronavírussal szemben. Rámutatott, hogy könnyű lefolyású betegség után az antitestek csak néhány hónapig maradnak meg a szervezetben, ezért nem világos, hogy milyen hatást válthat ki benne a járvány egy esetleges második hulláma.

A Vektor - Oroszországban másodikként - hétfőn kezdte meg oltóanyagának klinikai tesztelését.

Elsőként a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet (NICEM) által kifejlesztett vakcinát próbálták ki önkénteseken, vezető katonai és polgári klinikák bevonásával. Ennek bejegyzését az Interfax szerint augusztus 10-12-re várják, de a nyár utolsó hónapjában még csak szelektíven fognak oltani vele - elsősorban orvosokat, pedagógusokat és több mint 1500, ambulásan megfigyelendő önkéntest. A hírügynökséget úgy tájékoztatták, 5-6 hónapra lesz szükség ahhoz, hogy meggyőződjenek az oltóanyag hatékony és ártalmatlan voltáról. A vakcinát jelenleg az orosz gyógyszerszakértői tudományos központ ellenőrzi.

Kirill Dmitrijev, az orosz oltóanyag kidolgozását finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) vezérigazgatója az amerikai CNN hírtelevíziónak nyilatkozva a vakcina kifejlesztésének ütemét az első műhold 1957-ben történt felbocsátásához hasonlította. "Az amerikaiakat meglepte, amikor meghallották a szputnyik jelzéseit. Ugyanez történik ezzel a vakcinával is. Oroszország fogja elsőként megszerezni" - idézte Dmitrijevet az Amerika Hangja orosz kiadása.

A CNN rámutatott, hogy Oroszország nem közölt adatokat kutatásairól, ezért nem tudták ellenőrizni az oltóanyag hatékonyságára és veszélytelenségére vonatkozó állításokat.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Kezd magára találni a forint

Kezd magára találni a forint

A hajnali órákban toltak egy szintet a forint euróval szembeni árfolyamán, melynek nyomán a kurzus a 394-es szintről a 396-os szint közelébe ugrott, majd legalább olyan gyorsan szúrt vissza a nyitószintig. Délelőtt viszont lassan tovább veszített értékéből a magyar deviza, de délután az euró dollárhoz képesti erősödését a forint is lekövette. Az izraeli válaszcsapás hírére a befektetők ismét kockázatkerülő üzemmódba kapcsoltak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×