eur:
393.73
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
A Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését (Brexit) ellenző tüntetők egyike brit zászlót ábrázoló zoknit visel az Európai Parlament épülete előtt Brüsszelben 2020. január 30-án. Az európai uniós tagállamok kormányainak képviselőiből álló Európai Tanács a nap folyamán írásbeli eljárás keretében európai uniós oldalról végérvényesen elfogadta a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről rendelkező megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Brit miniszter: nincs bizonyíték az orosz beavatkozásra

A brit hírszerzés ezzel együtt továbbra is figyelemmel kíséri Oroszország ilyen irányú tevékenységét - jelentette ki Grant Shapps közlekedési miniszter.

"Először is azt kell bizonyítani, van-e egyáltalán ügy - és nincs" - jelentette ki Shapps a Sky News brit hírtelevízióban, hozzátéve: nem gondolja, hogy a brit hírszerzés figyelmetlen lett volna.

A miniszter a titkosszolgálati és biztonsági ügyekkel foglalkozó brit parlamenti bizottság keddi jelentésével kapcsolatban, amely egyebek közt az orosz oligarchák nagy-britanniai pénzmosási kísérleteire is kitért, azt felelte,

az Egyesült Királyság nem az a hely, ahol ezt meg lehetne tenni.

Az Oroszország címmel készített jelentés felszólította a kormányt, hogy indítson átfogó vizsgálatot az esetleges orosz beavatkozásról a Brexit-népszavazás során. Noha a vizsgálat nem talált e tekintetben sem komoly bizonyítékokat, leszögezte, hogy Moszkva beavatkozott a skót függetlenség kapcsán tartott 2014-es népszavazásba.

A jelentés továbbá úgy vélte, Oroszország több szempontból fenyegetést jelent az Egyesült Királyságra és más nyugati államokra, példaként említve a kémkedést, a választásokba való beavatkozást és a pénzmosást is. Ez utóbbi kapcsán leszögezte azt is, hogy az orosz oligarchák egyik kedvelt befektetési helye Nagy-Britannia, amelyet "mosodaként" említ.

"Az Egyesült Királyság örömmel fogadta az orosz tőkét, és csupán néhány kérdés hangzott el, ha egyáltalán elhangzott azzal kapcsolatban, honnan is származik ez a jelentős vagyon" - áll a jelentésben, amely kilenc hónappal a tervezettnél később került nyilvánosságra, Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanis nem adott engedélyt a közlésére a decemberi parlamenti választások előtt.

Moszkva a beavatkozásról szóló vádakat elutasította, és oroszellenes hisztériának bélyegezte.

A brit kormány részéről többször leszögezték, hogy nem találtak bizonyítékot sikeres orosz beavatkozásra a Brexit-népszavazás során.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa

Nem sok magyar internetező lehet már, aki ne hallott volna a Temuról, a kínai webshopról, amely pár hónapja robbant be a hazai e-kereskedelmi piacra és mostanra az egyik legnagyobb szereplővé vált. Az agresszív terjeszkedés és a szürreálisan alacsony árak komoly felzúdulást idéztek elő az online kiskereskedelmi szegmensben, akkorát, hogy már a Gazdasági Versenyhivatal is vizsgálódik a cégnél. De vajon hogy képes fennmaradni a Temu anyacége, mikor nagy valószínűséggel minden – egyelőre ingyenes – szállításon pénzt veszít, mekkora lehet a részesedése itthon, és mi lesz az áfával, amit a vásárlásaink után kell befizetniük a magyar államkasszába. Ezeknek jártunk utána a Portfolio Checklist különkiadásában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×