INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 6. csütörtök
Berta, Bettina

nagy-britannia

oroszország

dezinformáció

befolyásolás

Vizsgálat: Nem kerestek és így nem találtak orosz befolyást a brit politikában

Vizsgálat: "Nem kerestek" és így nem találtak orosz befolyást a brit politikában

Beavatkoztak-e az oroszok a brit politikába? Több hónapos késlekedés után kedden kiadták a brit parlament jelentését a kérdésről. E szerint nem bizonyítható Moszkva manipulációja a brexit-népszavazás előtt, de megpróbált hatást gyakorolni a skót függetlenségi referendumra.

A brit parlament Hírszerzési és Biztonsági Bizottsága nem talált bizonyítékot arra, hogy Oroszország az Európai Unióból való kilépésre tüzelte volna a briteket a 2016-os brexit-népszavazás előtt. Szerintük azonban nem az történt, hogy ne lett volna próbálkozás, csak nem sikerült több bizonyítékot szerezni az oroszok ellen.

Az ok az, hogy "nem figyeltek eléggé oda és aktívan nem nyomoztak a Kreml által pénzelt állítólagos dezinformációs kampányok után".

További magyarázat, hogy a brit biztonsági szolgálatok figyelmét lekötötte a terrorfenyegetés, miközben Moszkva számára kiemelt kémszolgálati célpont volt Nagy-Britannia.

"London a gazdag oroszok mosógépe"

A jelentés gyanakvó hangnemben ír a briteknél letelepedett gazdag oroszokról.

"Tárt karokkal fogadták őket a magukkal hozott befektetéseik miatt".

A szerzők Kremllel kapcsolatban álló oligarcháknak írják le őket, akik “mosógépnek” használják Londont kétes eredetű pénzeik kifehérítésére. Emelett kulturális intézeteket, PR-cégeket, politikai csoportokat, sőt még ingatlanügynökségeket is létrehoztak, “de ezek az orosz állam akaraton kívüli szolgái” - sejteti a jelentés.

Az anyag már tavaly készen állt, de jött a Boris Johnson újraválasztott miniszterelnök által előrehozott választás és egy ideig jegelték. Emiatt sok bírálat érte a Johnson-kormányt.

Felhívás: akkor most már tényleg vizsgálják ki!

A parlamenti képviselők erősen bírálják a brit biztonsági szolgálatokat, amiért azok nem tartották fontosnak "a brit szavazási folyamat" biztonságát és felhívták őket: hozzanak nyilvánosságra elemzést az oroszoknak a brexit-népszavazásban játszott szerepéről. A brit kormány ezt elutasította, azzal, hogy "rendszeresen kap jelentéseket ellenséges államok fenyegetéseiről és tevékenységéről".

Amiben a jelentés több konkrétumot kínál, az egy erősen megszerkesztett rész, ahol a 2014-es skót függetlenségi népszavazásban játszott orosz szerepről írnak.

A szerzők szerint

"hihető, nyílt forrásból származó kommentár" igazolja "a valószínűleg első, poszt-szovjet időkben történt orosz beavatkozást egy nyugati demokratikus folyamatba".

A következő mondat ugyanakkor már kihúzott szavakat tartalmaz.

Oda lehet vele ütni a skótoknak és a brexitpártiaknak is

A skót autonómiát jelenleg irányító - brit nyelvezetben "nacionalista", azaz elszakadáspárti - Skót Nemzeti Párt sok borsot tört az angol befolyású központi kormány orra alá. Például erősen brexitellenes és kilátásba helyezte, hogy ismét megpróbálja kiléptetni az országrészt az Egyesült Királyságból. Őket összekötni a nyugatiak szemében kétes hírű oroszokkal ezért előnyös lehet ellenfeleik számára.

Egy másik politikai vonal a jelentés körül az, hogy a munkáspárti brit ellenzék Johnson miniszterelnök és a kormányában ülő brexitpárti politikusok bírálatára használhatja fel. Johnsont vádolják azzal hogy késleltette az anyag publikálását, míg a brexitpárti aktivisták, például a szürke eminenciás befolyásos tanácsadó, Dominic Cummings számára roppant kínos lenne, ha a brexitet össze lehetne kötni az orosz állammal.

Az orosz médiát nem villanyozta fel a brit bírálat, a legtöbb médium épphogy megemlítette a hírt. A moszkvai külügyminisztérium pedig korábban "ködösnek", most pedig "oroszgyűlölőnek" nevezte az anyagot, míg az elnöki szóvivő azt mondta: Oroszország nem avatkozik be más országok választásaiba.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018