eur:
394.71
usd:
369.8
bux:
65522.79
2024. április 23. kedd Béla
Mentőegységek dolgoznak egy Boeing 737-es típusú ukrán utasszállító repülőgép roncsdarabjainál az iráni Sahriár város közelében 2020. január 8-án, miután a légi jármű hajnalban lezuhant 167 utassal és 9 fős személyzettel a fedélzetén, kevéssel a teheráni Khomeini Imám repülőtérről történt felszállás után. A szerencsétlenséget senki sem élte túl.
Nyitókép: MTI/EPA/Abedin Taherkenareh

Irán: több emberi mulasztás vezethett az ukrán utasszállító lelövéséhez

A katonai radar hibás kezelése, valamint több emberi mulasztás vezethetett az ukrán utasszállító gép lelövéséhez januárban - derül ki az iráni polgári repülési igazgatóság szombat este közzétett jelentéséből.

A vizsgálat a radar által küldött hibás információt a baleset kulcsfontosságú okának nevezi. Megállapítja ugyanakkor, hogy még így is meg lehetett volna akadályozni a tragédiát, ha időben felismerik a hibát, ám nem volt megfelelő kapcsolat az irányítótorony és a légvédelem között.

A gépet két, 30 másodperces különbséggel kilőtt rakéta találta el.

A hét végi jelentést az iráni hatóságok

nem tekintik a vizsgálat lezárásának, hanem csupán egy tényfeltáró munkának.

Az iráni katonai ügyészség már június végén kimondta, hogy emberi mulasztás okozta az utasszállító lelövését, kizárva az iráni rakéta-, illetve légvédelmi rendszer ellen elkövetett esetleges kibertámadás gyanúját.

Az ukrán nemzetközi légitársaság Teheránból Kijevbe tartó Boeing 737-ese január 8-án, nem sokkal a felszállás után zuhant le az iráni főváros közelében. Az iráni hatóságok először balesetről beszéltek, majd elismerték, hogy az iráni Forradalmi Gárda légvédelme lőtte le a gépet tévedésből. A repülőn 176 ember volt, és senki sem élte túl a tragédiát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Fordulat a tőzsdéken, folytatódik a felpattanás

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap is úgy tűnik, hogy kitart, hiszen Ázsiában is nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni. Közben felpörögnek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tart, és a nap folyamán sorban fognak érkezni a BMI adatok Európában és az Egyesült Államokból; a tengerentúl ma olyan nagyvállalatok jelentenek, mint a Tesla, a PepsiCo, vagy a Philip Morris.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×