eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozója 2019. október 17-én. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnéséről született megállapodás áll.
Nyitókép: MTI/AP pool/Olivier Matthys

Megreformálná az Európai Uniót az Európai Parlament

Az unió reformját sürgeti az Európai Parlament, amely erről egy konferencián egyeztetne a tagállamokkal. Az InfoRádiónak nyilatkozó magyar kormánypárti és ellenzéki európai parlamenti képviselő is egyetértett abban, hogy a tagállamoknak egyenjogúaknak kell lenniük, azonban arról eltérően vélekedtek, hogy tagállami vagy uniós szinten kell megoldást találni a globális kihívásokra.

A járványhelyzet után az Európai Unió reformja időszerűbb, mint valaha, így az Európai Parlament, az Európai Bizottság és az Európai Unió Tanácsa minél hamarabb meg kell, hogy kezdje az unió jövőjéről szóló konferencia kereteivel kapcsolatos egyeztetéseket – állapította meg határozatában az Európai Parlament.

Trócsányi László fideszes EP-képviselő az InfoRádiónak azt mondta: a magyar érdek az, hogy az Európai Unió a tagállamok egyenjogúságát hangsúlyozza, és ne egy olyan hierarchikus rendszert állítson fel, amelyik egy ortodox, föderációs irányba viszi el az európai építkezést.

"Az kiderült, hogy igazából a tagállamok azok, amelyek képesek az ügyeket megoldani, de koordinációra szükség van" - mondta a volt igazságügyi miniszter. Hozzátette: álláspontjuk szerint a szerződéseket be kell tartani, és ez az elvárásuk az európai intézmények felé is. "Mi a lopakodó hatáskörgyakorlást mindig visszautasítottuk" - hangsúlyozta a politikus.

Európa jövőjét abban látja, hogy az európai építkezés legitimációját, vagyis a nemzeti parlamentek szerepkörét erősíteni kell.

"Enélkül egy nagyon távoli és nagyon fölülről építkező Európai Uniót akarnak létrehozni" - tette hozzá a politikus.

Az Európai Parlament DK-s alelnöke szerint egységesebb, több területre kiterjedő együttműködésre van szükség Európában, amelyet egy erős Európai Uniónak kell koordinálnia. Dobrev Klára az InfoRádiónak azt mondta: a globális kihívások nem kezelhetők tagállami szinten.

"Tagállami szinten nem tudjuk megállítani a vírust. Kell hozzá egy erős együttműködés, egy közös egészségügyi unió, ahol például a járvány elleni védekezést, a közbeszerzéseket egységesítjük, hogy ezzel tudjunk segíteni azoknak, akik bajban vannak. Azt is lehet látni, hogy

a gazdasági nehézségeket sem tudják az országok külön-külön legyőzni, ahhoz is egy sokkal nagyobb együttműködés kell"

- jelentette ki Dobrev Klára. Szerinte a konferencia épp azt a célt szolgálná, hogy ez az új, erősebb Európa úgy alakuljon ki, ahogy az az embereknek jó. "Azért szeretnénk, ha minél hamarabb elindulna a vita, hogy a legégetőbb problémákra, mint a munkanélküliség, az egészségügy, a klímaváltozás mielőbb közösen válaszokat találjunk" - tette hozzá a DK-s politikus.

Az Európai Parlament és az Európai Bizottság elképzelése szerint az Európa jövőjéről szóló konferencia már ősszel elkezdődhet, ehhez azonban az Európai Unió Tanácsának egyetértésére lesz szükség.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×