INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

európai néppárt

fidesz

wolfgang schüssel

deutsch tamás

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke sajtóértekezletet tart az Európai Unió rendkívüli brüsszeli csúcsértekezletének végén 2019. május 28-án, két nappal az európai parlamenti választások után.

Donald Tusk leállította a Fidesszel tárgyaló néppárti bölcsek munkáját

Infostart

Az Európai Néppárt lengyel elnöke felszámolta azt a testületet, amelynek az után kellett tárgyalnia a Fidesszel, hogy a magyar kormánypárt 2019 tavaszán felfüggesztette a néppárti tagságát.

"Intenzív, érzelmes és egyúttal vitás megbeszéléseket folytattunk, amelyek véleményem szerint eredményre vezettek. Aztán jött Donald Tusk, és egyszerre vége lett mindennek" – nyilatkozott az osztrák Die Pressének Wolfgang Schüssel. A osztrák exkancellár szerint már csak „volt” tagja a Fidesszel tárgyaló néppárti bölcseknek, pedig korábban Joseph Daul kérte fel őt a feladatra. Csalódott a történtek miatt, mert az igazságügyi, illetve az Európai Bíróság joghatóságát érintő kérdésekben is megtalálták a kompromisszumot a Fidesszel.

"Nem lehet sokat hozzátenni Wolfgang Schüssel nyilatkozatához, az egykori osztrák kancellár véleménye is egyértelműen alátámasztja, hogy Donald Tusk volt az, aki felrúgta a Fidesz és az Európai Néppárt korábbi vezetése közötti megállapodást, miszerint közösen fogalmaznak meg ajánlásokat a jövőbeli kapcsolatról" – mondta a Magyar Nemzetnek Deutsch Tamás, aki úgy látja, a Wolfgang Schüssel, Herman van Rompuy és Hans-Gert Pöttering alkotta néppárti testület hiába mondta, hogy jó úton haladnak a dolgok, az Európai Néppárt elnöke szélnek eresztette őket.

Tusk hiába terjesztette, hogy a bölcseknek a magyar kormánypártról szóló jelentése már az asztalán van, végül mindössze egy szóbeli egyeztetés történt velük. A Fidesz egyik alapítója az elmúlt hetek eseményeire reagálva felhívta a figyelmet: az Európai Néppárt elnöke nyilvánvaló hazugságokat állítva támadta a magyar vírustörvényt, majd odáig ment, hogy lenácizta a magyar kormányfőt, sőt a friss nyilatkozatai alapján továbbra sem enged a Magyarországot támadó hangnemből.

A bölcsek munkájának befejezésével nem járt le a Fidesz tárgyalódelegációjának (Novák Katalin, Varga Judit és Szájer József) a megbízatása, Deutsch Tamás szerint ők bármikor készen állnak a konstruktív párbeszédre.

Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018