eur:
393.74
usd:
364.9
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Durvul a helyzet Svájcban, a hadsereg is beszáll

Svájcban az utóbbi 24 órában 58-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe - közölte az ország Szövetségi Közegészségügyi Hivatal.

A csütörtök déli adatok szerint már 161 halottja van a betegségnek, sőt a worldometers.info frissítése szerint már 171-re nőtt az áldozatok száma. A vírustól fertőzöttek száma 11 ezer fölé emelkedett.

Svájc azon kevés fejlett államok egyike, ahol kötelező a katonai szolgálat, és immár a hadsereg is besegít a betegellátásba. A második világháború óta először mozgósították a fegyveres testület egy részét. Az ápolónők hálásak a segítségért, mint egyikük mondta, a katonák erősek, és

nagy segítség, hogy a magatehetetlen betegeket kiemelik ágyaikból a szállításhoz.

További feladatuk besegíteni a takarításba, fertőtlenítésbe. A svájci hadseregnek 2400 úgynevezett kórházi katonája van, köztük nők is akadnak. Ugyanakkor nemcsak őket mozgósította a kormány, hanem összesen mintegy nyolcezer katonát június végéig. Egyebek közt szükség esetén sátrakat kell felállítaniuk, mentőautót vezetniük, egészségügyi és egyéb szállítmányokat fuvarozniuk. További ezer ember önkéntesként jelentkezett, hogy segítsen a járvány elleni harcban.

Mindazonáltal a tehetős, kiváló egészségügyi rendszerű Svájc kórházaiban is hamarosan összeomolhat az ellátás - figyelmeztetett egy magas rangú illetékes. A legterheltebbek az olasz határ melletti Ticino tartomány kórházai, az egyikben már most a kapacitás maximumán dolgoznak.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×