eur:
392.57
usd:
365.95
bux:
66529.18
2024. április 26. péntek Ervin
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozója után Brüsszelben 2020. február 21-én.
Nyitókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke (b) és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke sajtótájékoztatót tart az EU-tagországok állam- és kormányfőinek kétnapos, rendkívüli csúcstalálkozója után Brüsszelben 2020. február 21-én. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Döntött a beutazási tilalomról az EU

Az Európai Unió tagországainak vezetői elfogadták az uniós bizottság korábbi javaslatát a harmincnapos beutazási korlátozás elrendeléséről az Európai Unión kívül eső térségekből - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, a tagállami vezetők vészhelyzeti videokonferenciáját követően.

"Megállapodunk abban, hogy megerősítjük külső határainkat azáltal, hogy harmincnapos időtartamra összehangolt ideiglenes korlátozást alkalmazunk a nem alapvető fontosságú beutazásokra" - fogalmazott - Michel.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ezzel összefüggésben megerősítette:

az európai országok feladata most az, hogy a határokat a nem uniós országok állampolgárai előtt bezárják.

"Az ellenség a vírus, és most minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk az emberek védelmére és a gazdaságunk védelme érdekében. A helyzet alakulása szerint készen állunk minden szükséges feladat elvégzésére, vagy akár további intézkedések meghozatalára" - fogalmazott.

A németek rögtön lépnek

Németország a koronavírus-járvány megfékezése érdekében azonnali hatállyal elrendeli a beutazási korlátozásokat, amelyekről az európai uniós (EU-s) tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanács keddi videokonferenciáján megállapodtak - jelentette be Angela Merkel német kancellár .

Kiemelte, hogy "az EU lényegében beutazási tilalmat vezet be" 30 napra az EU, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) és az Egyesült Királyság állampolgárain kívül mindenkire. A közösség vezetői abban is megállapodtak, hogy szoros együttműködéssel igyekeznek hazaszállítani az EU-n kívül rekedt állampolgáraikat.

Az EU-n belül kiemelten fontos biztosítani a határokat átívelő áruszállítás folyamatosságát - mondta Angela Merkel. Kifejtette, hogy a belső határokon bevezetett ellenőrzések miatt ez nehézségekbe ütközik, ezért a lehető leggyorsabban külön sávokat kell kialakítani a szállítmányozóknak.

Aláhúzta:

a koronavírus-járvány "nagyon-nagyon komoly" gazdasági következményekkel járhat,

amelyeket az EU a legnagyobb határozottsággal igyekszik ellensúlyozni. Mint mondta, a pénzügyminiszterek már el is kezdték az egyeztetést arról, hogy miként vehet részt ebben az Európai Beruházási Bank (EBB) és az euróövezeti állandó válságkezelő alapja, az Európai Stabilitási Mechanizmus (ESM).

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×