eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Angela Merkel német kancellár beszédet mond az Európa helyzetéről tartott évenkénti berlini rendezvényen 2019. november 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Omer Messinger

Koronavírus – Már a németek is félnek, megszólalt Merkel

Németország a koronavírus okozta gazdasági visszaeséstől fél. Már elfogadtak egy pénzügyi csomagot, de a kancellár újabb beavatkozást ígér.

Olaf Scholz és Peter Altmaier gazdasági miniszter még ezen a héten bemutatja azokat a kormányzati terveket, amelyek a koronavírus miatti problémákban hivatottak likviditási (áthidaló jellegű) segítséget nyújtani a vállalatoknak – jelezte Angela Merkel német kancellár hétfő délután a Reuters tudósítása szerint.

Merkel azt is mondta, hogy a március 26-án kezdődő EU-csúcson is megvitatják a koronavírus miatt szükséges lépéseket és fejleményeket – írja a Portfolio.

A német kancellár azután nyilatkozott, hogy vasárnapról hétfőre virradó éjjel a német kormány egy kisebb fiskális csomag elfogadása mellett döntött a gazdasági visszaesés kezelésére. Már ennek ismertetése kapcsán is szó volt egy a vállalatoknak szóló, a likviditási nehézségeket kezelni hivatott intézkedési tervről, ami a jelek szerint rövidesen ismertté válik az érintettek számára.

A német ipari megrendelések januárban öt éve nem látott rekordszinten voltak, azóta azonban beütött a koronavírus. Németország erősen integrálódott a világgazdaságba, így csak az a kérdés, hogy a járvány terjedése milyen mértékben érinti az országot. A kormány ezért elfogadott egy fiskális élénkítést: többek között átmeneti munkaerő-piaci segélyprogramot indít, növelik a beruházásokat a 3,1 milliárd euró értékben, valamint likviditási támogatási programot készít elő a koronavírus hatásaitól szenvedő vállalatok számára.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

A lépés csökkenteni fogja a német költségvetés várható többletét, de még nem tolja azt negatív tartományba. Viszont ha a járvány továbbterjed, akkor a kormánynak egyéb intézkedéseket is el kell fogadnia.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×