eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Angela Merkel német kancellár, a kormányzó Kereszténydemokrata Unió (CDU) korábbi elnöke (k) a küldöttek között a párt kétnapos lipcsei kongresszusa második napi ülésének egyik szavazásán 2019. november 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Merkel is megszólalt a CDU-elnök lemondása ügyében

Megerősítette hétfőn Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, hogy nem fog a párt kancellárjelöltjeként indulni a következő, 2021 őszére tervezett szövetségi parlamenti választáson, de mindaddig pártelnök marad, amíg nem sikerül új jelöltet találni.

A CDU berlini vezetőségi ülése után tartott sajtótájékoztatóján Kramp-Karrenbauer elmondta: úgy véli, a kancellári hivatal és a pártelnökség különválasztása gyengítené a pártot, márpedig

Németországnak most erős CDU-ra van szüksége.

Ezért addig a párt élén akar maradni, amíg döntés nem születik arról, ki legyen az új kancellárjelölt, mivel véleménye szerint a pártelnökségnek és a kancellárjelöltségnek végül egy kézbe kell majd kerülni. Az új jelöltről a CDU pártkongresszuson határoz majd - tette hozzá.

Annegret Kramp-Karrenbauer közölte azt is, hogy nem a múlt heti türingiai események hatására döntött így, hanem ez az elhatározás már hosszú ideje érlelődött benne. Hangsúlyozta: úgy látja, döntése nem lesz hatással a berlini kormánykoalíció stabilitására.

Elmondta azt is, hogy

2021 őszéig védelmi miniszterként hivatalban marad.

A sajtótájékoztatón a CDU-pártelnök arról is beszélt, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű jobboldali párt szembe megy mindennel, amely a CDU-nak lényege, és bármiféle közeledés ehhez a párthoz, gyengítené a Kereszténydemokrata Uniót.

Merkel megköszönte

Angela Merkel kancellár sajnálattal fogadta Kramp-Karrenbauer bejelentését. Berlini nyilatkozatában a kancellár hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a legnagyobb tisztelettel veszi tudomásul a döntést, egyben köszönetet mondott azért, hogy Kramp-Karrenbauer végig kívánja kísérni az új kancellárjelölt kiválasztásának folyamatát.

Merkel utalt a CDU elnökének sikereire is. Kiemelte, hogy sikerült javítania az együttműködést a bajor testvérpárttal, a Keresztényszociális Unióval (CSU), különös tekintettel arra, hogy a viszonyt korábban "nagy nehézségek" terhelték. Merkel elismerően szólt arról a munkáról is, amelyet Kramp-Karrenbauer a CDU új programjának kidolgozása érdekében végzett.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×