eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A kormányfői és pártelnöki tisztségért induló Boris Johnson volt külügyminiszter, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere londoni kampányrendezvényén 2019. június 12-én, öt nappal az után, hogy Theresa May távozott a kormány és a Konzervatív Párt éléről. May azért mondott le, mert nem tudott megállapodásra jutni az ellenzékkel a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Magyarics Tamás: az Egyesült Királyságnak is vannak erős ütőkártyái

Az Európai Parlament jóváhagyta a brexitet, már csak az Európa Tanács szavazása van hátra - a gyakorlati kérdések mentén hamarosan egymásnak feszülnek a felek. A külpolitikai elemző arról beszélt, hogy a tárgyalásokon kinek erősebb a tárgyalási pozíciója, és hogy kiléphetnek-e a skótok.

Csütörtökön szimbolikusan elhagyták az uniós intézményeket a brit képviselők, de a brexit gyakorlati lépései csak ezután következnek. Március 3-án kezdődnek a kereskedelmi tárgyalások, december 31-ig megállapodásra kellene jutni a különböző kérdésekről, beleértve a kereskedemi kérdések mellett az állampolgári jogokat vagy például a halászati jogok kérdését, továbbá az utazások feltételeit és az uniós programokhoz való hozzáférés szabályozását. "A két fél már feltehetően felvázolta a pozíciókat, és ezek feltehetően erősen eltérnek egymástól. Hogy csak a legfontosabbat említsem: az EU zéró kvótát és zéró vámokat akar, olyan szabadkereskedelmi megállapodást, ami folytatná a jelenlegi helyzetet, de ezért cserébe a britektől elvárja, hogy a szabályozásuk konvergáljon az unióéval. Ám a britek épp azért léptek ki, mert véleményük szerint az uniós szabályozások nem megfelelőek az Egyesült Király érdekeinek" - mondta az InfoRádióban Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, az ELTE tanára.

Ki az erősebb?

A kérdésre válaszolva Magyarics Tamás elmondta: bár az EU-nak erősebbek a pozíciói, az Egyesült Királyág egy 60 millós ország, a világ 5-6. legnagyobb gazdasága, és az ír-északír határ kérdése is például az ő ütőkártyájuk. Ez utóbbinál az EU fenntartaná a jelenlegi helyeztet és a nagypénteki egyezményben elért eredményeket. Ám ha a briteket rászorítják arra, hogy ne megállapodással lépjenek ki, hanem december 31. után "kizuhanjanak", akkor kemény határ jönne létre ír-északír szakaszon, ami felveti annak lehetőségét, hogy az 1998-ban lezárt vallási-etnikai harcok kiújulnak.

Hogyan tovább, Skócia?

Újra élesedtek a skót függetlenségről szóló viták, a brexitellenes Skót Nemzeti Párt frakcióvezetője a brexit-megállapodás brit elfogadása után kijelentette: "alkotmányos válság van, nem fogadhatjuk el, amit tesznek velünk". Ian Blackford hozzátette: "Skócia független, európai ország marad".

Ám Magyarics Tamás szerint a skótok most túl sokat nem tudnak tenni, és hiába akarnak egy újabb függetlenségi népszavazást, annak kiírásához brit parlamenti jóváhagyásra van szükség a jelenlegi alkotmányjogi szabályok szerint. A 2014-es, függetlenségról szóló népszavazáshoz ilyen, egyszeri engedélyt kaptak. Boris Johnson brit miniszterelnök többször is kategorikusan kizárta az új szavazás lehetőségét, többek között arra hivatkozva, hogy a skótok akkor maguk mondák: az a népszavazás egy egész generációra kitart, nem akarják megismételni. Most mégis megtennék, arra hivatkozva, hogy megváltozott a helyzet. 2014-ben ugyanis a konzervatív-munkáspárti-liberális demokrata politikusok azzal kampányoltak, hogy Skócia ne szakadjon el, mert akkor kiesne az EU-ból is. José Manuel Barroso akkori EP-elnök ezt úgy fogalmazta meg, hogy "a skótok a sor végére kerülnének", vagyis két szék közé esnének - emlékeztetett a külpolitikai szakértő, az ELTE tanára.

Magyarics Tamás összegzésképp elmondta: bár elég erős a skótoknál a függetlenségi érzelem, nem valószínű, hogy népszavazást tudnának tartani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×