INFORÁDIÓ 
2021. január 26. kedd
Paula, Vanda

brexit

kilépés

európai parlament

kilépés

egyesült királyság

John Longworth brit Európai Parlament-i képviselő és társai az EP brüsszeli üléstermében 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.

Az Európai Parlament az Egyesült Királyságnak: viszlát, hiányozni fogtok

Infostart / InfoRádió - Varga Mónika

Az Európai Parlament jóváhagyta a brexitet, ez a kilépési megállapodás életbe lépéséhez szükséges utolsó előtti megállapodás. Ahhoz, hogy az Egyesült Királyság pénteken éjfélkor elhagyhassa az Európai Uniót, az Európai Tanács döntésére is szükség van.

"A mai szavazás nem a brexit melletti vagy elleni szavazás, ma egy rendezett brexitre voksolunk, a rendezetlen ellenében. Ha meg tudnánk állítani a brexitet a mai szavazással, én lennék az első, aki erre buzdítaná önöket - így kezdte a szerdai voksolás előtti vitát Guy Verhostadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi megbízottja.

Az EP végül 621 igen, 49 nem és 13 tartózkodás mellett jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kilépési megállapodást.

Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója azt mondta: a felek feladata most az lesz, kezeljék a kilépés következményeit, és levonják a tanulságait. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta: mindkét fél kötelessége, hogy a brexit utáni világban a britek és az európaiak számára a legjobbat keressék. Szerinte a kilépés a régi barátságról és egy új korszak kezdetéről szól.

"Az elmúlt évek során megannyi európai parlamenti kéviselő hozzájárult ahhoz, hogy ezt a parlamentet és az Uniót erőssé tegyük. Önöké a tiszteletünk, a hálánk, különösen az önök elmúlt három és fél évben tanúsított ellenállásáért. Hiányozni fognak, de megtartjuk barátságunkat. Számíthatnak ránk, mivel tudjuk, hogy mi is számíthatunk önökre" - hangsúlyozta a Bizottság elnöke.

Brüsszel, 2020. január 29.
Európai parlamenti képviselők az EP brüsszeli üléstermében 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman
Európai parlamenti képviselők az EP brüsszeli üléstermében 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget. MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke aláírta az elfogadott a dokumentumot, majd arról beszélt: az Uniónak és az Egyesült Királyságnak is dolgoznia kell azon, hogy új kapcsolatokat építsen ki, szem előtt tartva a polgárok jogait és védelmét.

"Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, de továbbra is Európa része marad azon értékek alapján, amelyek összekötnek bennünket"

- tette hozzá.

A dokumentumot még az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanácsnak is végérvényesen el kell fogadnia. Uniós részről ezzel fejeződik majd be a kilépési megállapodás jóváhagyási folyamata.

Brüsszel, 2020. január 29.
Nigel Farage, a brit Brexit Párt vezére távozik az Európai Parlament brüsszeli épületéből 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Nigel Farage, a brit Brexit Párt vezére távozik az Európai Parlament brüsszeli épületéből a brexit-megállapodás megszavazása után. MTI/EPA/Olivier Hoslet

Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Kapcsolódó hang

Jóváhagyta a brexitet az EP
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018