eur:
394.15
usd:
370.13
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
John Longworth brit Európai Parlament-i képviselő és társai az EP brüsszeli üléstermében 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Az Európai Parlament az Egyesült Királyságnak: viszlát, hiányozni fogtok

Az Európai Parlament jóváhagyta a brexitet, ez a kilépési megállapodás életbe lépéséhez szükséges utolsó előtti megállapodás. Ahhoz, hogy az Egyesült Királyság pénteken éjfélkor elhagyhassa az Európai Uniót, az Európai Tanács döntésére is szükség van.

"A mai szavazás nem a brexit melletti vagy elleni szavazás, ma egy rendezett brexitre voksolunk, a rendezetlen ellenében. Ha meg tudnánk állítani a brexitet a mai szavazással, én lennék az első, aki erre buzdítaná önöket - így kezdte a szerdai voksolás előtti vitát Guy Verhostadt, az Európai Parlament Brexit-ügyi megbízottja.

Az EP végül 621 igen, 49 nem és 13 tartózkodás mellett jóváhagyta az Egyesült Királyság és az Európai Unió közötti kilépési megállapodást.

Michel Barnier, az Európai Bizottság brexitügyi főtárgyalója azt mondta: a felek feladata most az lesz, kezeljék a kilépés következményeit, és levonják a tanulságait. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt hangsúlyozta: mindkét fél kötelessége, hogy a brexit utáni világban a britek és az európaiak számára a legjobbat keressék. Szerinte a kilépés a régi barátságról és egy új korszak kezdetéről szól.

"Az elmúlt évek során megannyi európai parlamenti kéviselő hozzájárult ahhoz, hogy ezt a parlamentet és az Uniót erőssé tegyük. Önöké a tiszteletünk, a hálánk, különösen az önök elmúlt három és fél évben tanúsított ellenállásáért. Hiányozni fognak, de megtartjuk barátságunkat. Számíthatnak ránk, mivel tudjuk, hogy mi is számíthatunk önökre" - hangsúlyozta a Bizottság elnöke.

Brüsszel, 2020. január 29.
Európai parlamenti képviselők az EP brüsszeli üléstermében 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman
Európai parlamenti képviselők az EP brüsszeli üléstermében 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget. MTI/EPA/Reuters pool/Yves Herman

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke aláírta az elfogadott a dokumentumot, majd arról beszélt: az Uniónak és az Egyesült Királyságnak is dolgoznia kell azon, hogy új kapcsolatokat építsen ki, szem előtt tartva a polgárok jogait és védelmét.

"Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót, de továbbra is Európa része marad azon értékek alapján, amelyek összekötnek bennünket"

- tette hozzá.

A dokumentumot még az uniós tagországok kormányainak képviselőiből álló Tanácsnak is végérvényesen el kell fogadnia. Uniós részről ezzel fejeződik majd be a kilépési megállapodás jóváhagyási folyamata.

Brüsszel, 2020. január 29.
Nigel Farage, a brit Brexit Párt vezére távozik az Európai Parlament brüsszeli épületéből 2020. január 29-én, miután az Európai Unió törvényhozása jóváhagyta a Nagy-Britanniával kötött kilépési megállapodást. A brit EU-tagság 2020. január 31-én, közép-európai idő szerint éjfélkor ér véget.
MTI/EPA/Olivier Hoslet
Nigel Farage, a brit Brexit Párt vezére távozik az Európai Parlament brüsszeli épületéből a brexit-megállapodás megszavazása után. MTI/EPA/Olivier Hoslet

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×