eur:
392.76
usd:
366.1
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A China Eastern Airlines kínai légitársaság utaskísérői légzőmaszkot viselnek a koronavírus okozta járvány elleni óvintézkedésként a brisbane-i nemzetközi repülőtéren 2020. január 29-én. A kelet-kínai Vuhan nagyvárosban január elején felismert, tüdőgyulladást okozó új vírus halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett Kínában, ahol eddig hatezren fertőződtek meg a ragállyal. A kórokozó a világ több országában megjelent.
Nyitókép: MTI/EPA/AAP/Darren England

Eszméletlen konteók járják körbe a Földet a koronavírusról

Az egyik városi legendákkal, szóbeszédekkel, hoaxokkal és tévhitekkel foglalkozó oldal összegyűjtötte a kórral kapcsolatos álhíreket és konspirációs teóriákat, valamint azok cáfolatát tényellenőrző anyagokból.

Egyesek szerint a vuhani koronavírus elleni vakcinát már 2015-ben szabadalmazták, amely a Pirbright Institute tulajdonában van, vagyis jó előre készültek már a járványra. Mint az Urbanlegends.hu megjegyzi, ezzel szemben a szabadalom nem a mostani, hanem a koronavírus egy másik formájával kapcsolatos, amely SARS megbetegedést okoz. Vagyis a 2019-nCoV ellen jelenleg még nincs oltás. (Forrás: PolitiFact, BuzzFeed és Snopes)

Más teóriák szerint

Bill Gates szabadította a koronavírust az emberiségre,

amely állításnak természetesen nincs alapja, és ismert online konteógyárak és oltástagadók terjesztik. Az elmélet egyes verziói szerint Gates-ék motivációja nemcsak a haszonszerzés, hanem az újraválasztására készülő Donald Trump ellehetetlenítése egy egészségügyi káosz kirobbantásával. (Forrás: BuzzFeed és PolitiFact)

Egy harmadik feltevés szerint a vírus egy laboratóriumban készült biofegyver a népesség ellenőrzésére. Olyan szóbeszéd is terjed, miszerint az ezen összeesküvést leleplező oldalakat folyamatos kibertámadások érik igazmondásukért. Az állítás egy harmadik verziójában egy 2015-ös The Scientist cikkre mutogatnak, amelynek szerzője koronavírusok laboratóriumi előállításával kapcsolatos vitákról ír. (Forrás: PolitiFact és FactCheck és Lead Stories)

Az a szóbeszéd is szárnyra kapott, hogy a koronavírust Kína Kanadából lopta. A konspirációs elmélet alapja egy valós eset: 2019-ben a winnipegi National Microbiology Lab egyik kutatóját (plusz a férjét és kínai tanítványait) vizsgálat alá vetették, miután kiderült: több alkalommal is járt Kínában, közte egy veszélyes vírusokkal foglalkozó vuhani laborban. Arra azonban nincs bizonyíték, hogy a kutató koronavírus mintákat adott volna Kínának, hogy aztán abból biológiai fegyvert gyártsanak. (Forrás: PolitiFact)

De természetesen

nem kellett sokat várni arra sem, hogy a járvány témája kitalált híreket közlő magyar oldalakon is megjelenjen.

Egy, a Tv2 nevére hajazó oldal mindjárt merészet húzott, és azonnal halálos áldozatokkal szállt be a rémisztgetésbe. Hivatalosan azonban keddig Magyarországon nem volt koronavírusos beteg, mindazonáltal a kórokozó behurcolása elképzelhető, ezért a Nemzeti Népegészségügyi Központ az esetleges betegek elkülönítésére a Szent László kórházat jelölte ki.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×