eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Az utasok testhőmérsékletét ellenőrzik egészségügyi dolgozók az Anhuj kínai tartománybeli Fujang egyik vasútállomásán 2020. január 29-én. A kelet-kínai Vuhan nagyvárosban január elején felismert, tüdőgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett Kínában, ahol eddig hatezren fertőződtek meg a ragállyal. A kórokozó a világ több országában megjelent.
Nyitókép: MTI/AP/Chinatopix

Koronavírus: nem is ez most a legveszélyesebb járvány

Egy klinikai szakpszichológus szerint túl sok a félelemkeltő információ a koronavírusról, ezek gyakran nemcsak a jogos figyelmet, hanem a megalapozatlan félelmet is felkeltik.

Friss híreinket a koronavírusról ITT találják.

A globális információáramlás úgynevezett túlingerlést okoz fogalmazott a koronavírusról terjedő hírekkel összefüggésben Földi Rita klinikai szakpszichológus a köztévében.

"Ez azért probléma, mert valóban érzelmileg hat az emberekre, másrészt mert nem igazán tanultunk meg szelektálni a különböző hírek, információk között.

Nem is biztos, hogy utánanéz az ember annak, hogy mit is jelent pontosan, amit hallott,

hogy jelent-e valami olyat, amivel neki külön kellene foglalkoznia, kell-e óvintézkedéseket tennie vagy csak a normál egészséges életért kellene kicsivel többet tennie, többet innia, megfelelő mennyiségű C-vitamint bevinnie, egészségesebben táplálkoznia, kezet mosnia."

Földi Rita úgy érzi, kicsit túl sok most már a negatív tartalmú, félelmet keltő információ; erősen hatnak a kattintásvadász címek, és sokan el sem olvassák a cikkeket, amelyek tartalma nem ritkán ellentmond a címüknek.

"Felesleges ez a fajta félelemkeltés, mert már nem figyelemfelkeltés, arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy érzelmileg viszonyuljanak hozzá az emberek. Az is igaz, hogy a túl sok információ között sokkal nehezebb eligazodni, különösen akkor, ha ki kell szűrni a lényegtelen információkat.

Azért ma már az orvostudomány is sokkal fejlettebb, bízni lehetne benne,

hogy valóban nagy probléma esetén segíteni tud. Nem biztos, hogy az aggodalmunkkal fogjuk megállítani a járvány terjedését."

Az Urban Legends – mint azt az Infostart is megírta – egyébként külön listát készített a koronavírusról szóló tévhitekről, álhírekről és összeesküvés-elméletekről. Az összeállítás szerint nem igaz, hogy a koronavírust egy laboratóriumban fejlesztette ki a Microsoft alapítója és szabadította az emberiségre, és az sem, hogy Kína lopta el Kanadától. Az sem igaz, hogy már 2015-ben megvolt az ellenszéruma is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×