eur:
392.27
usd:
366.69
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án.
Nyitókép: Képviselők az új összetételű Európai Parlament alakuló ülésén Strasbourgban 2019. július 2-án. MTI/AP

Elfogadta az állásfoglalást a hetes cikk alapján indított eljárás ügyében az Európai Parlament

A testület a strasbourgi plenáris ülésén megszavazta a Magyarország és Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárással összefüggő, a két uniós tagállamot elmarasztaló állásfoglalási indítványát.

Mint arról az Infostart is beszámolt, az Európai Parlament szerdai ülésén vitázott a jogállamiság magyarországi és lengyelországi helyzetéről.

A vitát követő csütörtöki szavazáson 446 szavazattal, 178 ellenében, és 41 tartózkodás mellett elfogadott, nem kötelező érvényű határozatában az EP elsősorban az igazságszolgáltatás függetlensége, a szólásszabadság, a korrupció, a kisebbségek jogai, valamint a bevándorlók és menekültek helyzete miatt fejezte ki aggodalmát.

A határozat szövege szerint a képviselőket aggasztja, hogy a hetes cikkely szerinti eljárás óta nem történt előrelépés Magyarországon és Lengyelországban a demokrácia és a jogállamiság védelmében és újabb meghallgatások szervezésére kéri a horvát elnökséget, az EU Tanácsát pedig arra, hogy készítsen konkrét ajánlásokat az országoknak, és szabjon meg határidőket is, amíg ezeket végre kell hajtani.

A szintén elfogadott módosító indítvány azt is javasolja, hogy a jövőben az uniós pénzek felhasználását kössék a jogállam tiszteletben tartásához.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×