INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

románia

választás

államfő

klaus iohannis

kelemen hunor

rmdsz

Államfőt választ Románia 19 millió lakója

Államfőt választ Románia 19 millió lakója

Infostart / MTI

Klaus Iohannis a fő esélyes, de nagy valószínűséggel második fordulóra kényszerülhet. Kelemen Hunor is a ringben.

Mintegy 19 ezer szavazókörzetbe csaknem 19 millió nagykorú választópolgárt várnak vasárnap Romániában, hogy arról döntsenek: ki legyen az ország elnöke a következő öt évben.

Bár a tisztségben lévő, második mandátumra pályázó Klaus Iohannis államfő több közvélemény-kutatás szerint is nagy előnnyel vezet, és akár a leadott voksok felét is megszerezheti, az kizárható, hogy már az első fordulóban összegyűjtse a névjegyzékben szereplő 19 millió polgár többségének - csaknem 9,5 millió polgárnak a - támogatását, így biztosra vehető, hogy csak november 24-én, a legjobban szereplő két jelölt részvételével megrendezendő második fordulóban dől el az államelnöki tisztség sorsa.

A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek - Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) exkormányfőnek, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek - egyeránt jó esélye van arra, hogy Iohannis ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában. Az összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között:

az RMDSZ a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja.

A voksolás újdonsága az, hogy a külföldön élő román állampolgárok három napon keresztül - már péntek óta - voksolhatnak. A csaknem négymilliós román diaszpóra rendelkezésére álló szavazókörök számát is megduplázták, hogy elkerüljék a korábbi voksolásokon botrányt okozó torlódásokat.

Belföldön 18 748, külföldön pedig 835 szavazóhelyiséget rendeztek be. Magyarországon a román nagykövetségen, a Román Kulturális Intézetben, valamint Románia gyulai és szegedi főkonzulátusán voksolhatnak a román állampolgárok.

Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat. A voksolás vasárnap mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között zajlik. Az exit poll becsléseket az urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók.

Nyitókép: Európai Parlament
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018