eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Európai Parlament

Államfőt választ Románia 19 millió lakója

Klaus Iohannis a fő esélyes, de nagy valószínűséggel második fordulóra kényszerülhet. Kelemen Hunor is a ringben.

Mintegy 19 ezer szavazókörzetbe csaknem 19 millió nagykorú választópolgárt várnak vasárnap Romániában, hogy arról döntsenek: ki legyen az ország elnöke a következő öt évben.

Bár a tisztségben lévő, második mandátumra pályázó Klaus Iohannis államfő több közvélemény-kutatás szerint is nagy előnnyel vezet, és akár a leadott voksok felét is megszerezheti, az kizárható, hogy már az első fordulóban összegyűjtse a névjegyzékben szereplő 19 millió polgár többségének - csaknem 9,5 millió polgárnak a - támogatását, így biztosra vehető, hogy csak november 24-én, a legjobban szereplő két jelölt részvételével megrendezendő második fordulóban dől el az államelnöki tisztség sorsa.

A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek - Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) exkormányfőnek, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek - egyeránt jó esélye van arra, hogy Iohannis ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában. Az összlakosság 6,5 százalékát kitevő magyarságnak is van képviselője az elnökjelöltek között:

az RMDSZ a szövetség elnökét, Kelemen Hunort indítja.

A voksolás újdonsága az, hogy a külföldön élő román állampolgárok három napon keresztül - már péntek óta - voksolhatnak. A csaknem négymilliós román diaszpóra rendelkezésére álló szavazókörök számát is megduplázták, hogy elkerüljék a korábbi voksolásokon botrányt okozó torlódásokat.

Belföldön 18 748, külföldön pedig 835 szavazóhelyiséget rendeztek be. Magyarországon a román nagykövetségen, a Román Kulturális Intézetben, valamint Románia gyulai és szegedi főkonzulátusán voksolhatnak a román állampolgárok.

Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat. A voksolás vasárnap mindenütt helyi idő szerint 7 és 21 óra között zajlik. Az exit poll becsléseket az urnazáráskor ismertetik a hírtelevíziók.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×