eur:
392.56
usd:
365.64
bux:
66829.23
2024. április 26. péntek Ervin
A török haderő bombázásának füstje száll szíriai területen, a délkelet-törökországi Sanliurfa tartomány Akcakale településéről fényképezve 2019. október 10-én. Előző nap megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetségeseinek közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Törökország biztonsági övezetet akar létrehozni Szíria északi részén, ahová át tudná helyezni az országban lévő több mint három és fél millió szíriai menekült jelentős részét.
Nyitókép: MTI/AP/Lefterisz Pitarakisz

Nem hagyta szó nélkül az EU a török hadműveletet

Az EU tagállamai egyként ítélik el Törökország északkelet-szíriai bevonulását, amelyet inváziónak tekintenek. Döntöttek a fegyverek ügyében és megszületett a zárónyilatkozat szövege is.

Az Európai Unió tagállamai megállapodtak abban, hogy egyetlen ország sem szállít fegyvereket Törökországnak - közölte hétfőn Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter az ARD és a ZDF német közszolgálati csatorna déli hírmagazinjával.

"Néha az Európai Unióban is történnek csodák" - kommentálta a megállapodást a luxemburgi diplomácia vezetője, hozzátéve, hogy az "embargó" jogi részleteit még ki kell dolgozni, de a politikai döntés megszületett.

Asselborn arról is beszámolt, hogy

az EU tagállamai egyként ítélik el Törökország északkelet-szíriai bevonulását, amelyet inváziónak tekintenek,

és amelyet a nemzetközi jog alapján semmi sem indokol.

Asselborn reggeli nyilatkozatában a török offenzívát bűncselekménynek nevezte, továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a szíriai beavatkozás más NATO-országokat is háborúba sodorhat, ha Szíria, vagy szövetségesei ellenoffenzívát indítanak Törökországgal szemben, és Ankara ez esetben kéri a katonai szövetség alapító szerződésének kollektív védelmet lefektető 5. cikke alkalmazását.

Federica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője a Twitteren azt írta, hogy a külügyminiszterek megállapodásra jutottak az északkelet-szíriai kérdéssel kapcsolatos zárónyilatkozat szövegéről, és az EU teljesen egységes. A dokumentumot egyelőre nem tették közzé, így részletei még nem ismertek.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én támadta meg a kurdokat Északkelet-Szíriában, állításuk szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. Ankara célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahova a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×