INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

törökország

szíria

háború

Törökország támogatását élvező szíriai ellenzéki fegyveresek a török határnál levő szíriai Tal Abijadban 2019. október 13-án. A szíriai kurdok megállapodtak Damaszkusszal a szíriai kormányerők telepítéséről a török határ mentén, hogy segítséget nyújtsanak a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításához. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint a török hadsereg és szövetséges milíciája eddig 109 négyzetkilométert vont ellenőrzése alá Északkelet Szíriában. Törökország október 9-én indított offenzívát Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia ellen.

Török offenzíva -  A szíriai hadsereg bevonult Tabkába és Rakkába

Infostart / MTI

A szíriai kurdok és a damaszkuszi kormány vasárnap állapodott meg abban, hogy a hadsereg alakulatokat küld a török határ menti térségbe, segítségül a Szíriai Demokratikus Erőknek (SDF) a török offenzíva megállításában.

A megállapodás is úgy szólt, hogy a csapatvezénylés már hétfőn megkezdődik. Ennek megfelelően a szíriai hadsereg bevonult hétfőn a kurd kézen lévő Tabka, Rakka és Aín-Issza városokba, valamint több környező faluba. A tárgyalások az SDF és a szíriai kormány között egy szíriai orosz támaszponton kezdődtek el, orosz védnökséggel.

A kurdok 2017-ben hetekig harcoltak az Iszlám Állam ellen, hogy visszafoglalják Tabkát, ahol egy légitámaszpont is van, illetve a közeli víztározót. Rakka város volt az IÁ székhelye.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat megerősítette a hadsereg bevonulását Aín-Isszába. A városban a szíriai katonák így most mindössze hat kilométerre vannak a török határtól.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport szerdán indított offenzívát a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A hadművelet célja, hogy biztonsági övezetet hozzon létre a határ mentén, ahová a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérhetnek.

Közben a Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn arra utalt, hogy a török hadsereggel szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű arab ellenzéki milícia az északkelet-szíriai offenzívával párhuzamosan betörhet az északnyugati, ugyancsak a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveresei által ellenőrzött Manbídzs térségébe is.

Nyitókép: MTI/AP/Cavit Özgül
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018