INFORÁDIÓ
2021. július 25. vasárnap
Jakab, Kristóf

románia

kormányválság

bizalmi szavazás

viorica dancila

Viorica Dancila miniszterelnök telefonál a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitája közben a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2019. október 10-én.

Megbukott a román kormány a bizalmi szavazáson

Infostart / MTI

Megvonta a román parlament a bizalmat a Viorica Dancila szociáldemokrata miniszterelnök vezette kabinettől. Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

Az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 238 képviselő és szenátor szavazta meg. A kormány megbuktatásához a törvényhozók többségének támogatására, legalább 233 voksra volt szükség.

A román parlament két házának együttes ülése a bizalmatlansági indítvány szövegének felolvasásával kezdődött, 465 képviselő és 334 szenátor jelenlétében. A "Románia újjáépítéséhez sürgősen meneszteni kell a Dancila-kormányt" című dokumentumban az ellenzék azt veti a Dancila-kormány szemére, hogy "felélte" a költségvetési forrásokat ahelyett, hogy beruházásokra, az infrastruktúra fejlesztésére használta volna fel a gazdasági növekedés időszakát, és populista intézkedései kedvéért még adósságba is verte az országot, amit a jövő nemzedékeknek kell visszafizetniük.

Az indítvány a Szociáldemokrata Párt (PSD) vezette kormányt teszi felelőssé a megromlott közbiztonságért, és azzal vádolja a kormánypártot, hogy korrupt politikusai védelmében megpróbálta maga alá gyűrni az igazságszolgáltatást.

Bukarest, 2019. október 10.
Viorica Dancila miniszterelnök felszólal a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2019. október 10-én.
MTI/Baranyi Ildikó
Viorica Dancila miniszterelnök felszólal a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáján a kétkamarás román parlament együttes ülésén. MTI/Baranyi Ildikó

A kormány menesztését javasló tervezetet 237 törvényhozó látta el kézjegyével a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Párt (PMP), a Pro Romania párt, a kormánykoalícióból augusztusban kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) részéről, de a nemzeti kisebbségek, a függetlenek, sőt a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) soraiból is voltak, akik aláírták az indítványt.

A parlamenti vitában elsőként felszólaló Viorica Dancila miniszterelnök azzal vádolta az ellenzéket, hogy ha hatalomra kerül, százezrek fogják elveszíteni állásukat, a vásárlóerő növekedése helyett ismét a nyugdíjak és a bérek lefaragása következik. Szerinte a bizalmatlansági indítvány destabilizálja az országot, és ebben az ellenzék a második mandátumára pályázó, választási kampányban lévő Klaus Iohannis államfő hathatós támogatását élvezte.

Bukarest, 2019. október 10.
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szavaz a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitája után a kétkamarás román parlament együttes ülésén 2019. október 10-én.
MTI/Baranyi Ildikó
Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke szavaz a kormány ellen beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitája után. MTI/Baranyi Ildikó

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) nevében felszólaló Kelemen Hunor szövetségi elnök arról beszélt, hogy a PSD-kormányzás kifulladt: szerinte ha a kormány nem ülteti át a gyakorlatba a hatályos jogszabályokat, egyértelmű, hogy nincs kellő ereje a kormányzáshoz. Ilyen helyzetben pedig az egyetlen ésszerű és felelősségteljes hozzáállás a változtatás, az új esély megteremtése egy új csapattal, ezért az RMDSZ aláírta és meg is szavazza a bizalmatlansági indítványt - mondta Kelemen Hunor.

Új miniszterelnöki megbízatásra várva

A továbbiakban Klaus Iohannis államfő kormányalakítási megbízást kell adjon egy új miniszterelnök-jelöltnek, miután konzultált a parlamenti pártokkal.

A jobboldali államfő korábban arra figyelmeztette volt pártját, a bizalmatlansági indítányt beterjesztő, európai néppárti tagsággal rendelkező Nemzeti Liberális Pártot, hogy készüljön a kormányzásra.

A Dancila-kormány a következő időszakban ügyvivőként, korlátozott jogkörökkel fogja vezetni az országot.

Nyitókép: MTI/Baranyi Ildikó
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018