eur:
394.7
usd:
370.19
bux:
65162.43
2024. április 19. péntek Emma
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (j3), Hernádi Zsolt, a MOL Nyrt. elnök-vezérigazgatója (j2) és Ferencz I. Szabolcs, a Földgázszállító Zártkörűen Működő Részvénytársaság (FGSZ Zrt.) elnök-vezérigazgatója (j) érkezik a földgázszállító kompresszorállomásának avatására a Csongrád megyei Csanádpalotán 2019. október 7-én.
Nyitókép: MTI/Rosta Tibor

Ez az elmúlt 5 év legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése Magyarországon

A magyar-román kétirányú gázszállítás lehetőségének megteremtésével tovább javul az ország gázellátásának biztonsága - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Csanádpalotán, ahol egy új kompresszorállomást adtak át.

Egy évtizede dolgoznak a magyar-román gázvezetékrendszer összeköttetésén. A kompresszorállomás kialakításával lehetővé vált, hogy a korábbi magyar-román irányú szállítás mellett évente 1,75 milliárd köbméternyi gázt lehessen szállítani Magyarországra, ami a magyar fogyasztás egyötöde - mondta Ferencz I. Szabolcs, az FGSZ. Zrt. elnök-vezérigazgatója. A 6 milliárd forintos beruházást a cég saját finanszírozásban valósította meg, mintegy egy év alatt

Szijjártó Péter, az FGSZ. Zrt. csanádpalotai kompresszorállomásának átadásán azt mondta, Magyarország és Románia gázvezeték-rendszereinek összekötése és a szállítási kapacitás megnövelése az elmúlt öt esztendő legfontosabb energiabiztonsági fejlesztése Magyarországon. Miután Romániában is befejeződnek a fejlesztések, 2020 májusától mindkét irányba legalább 1,75 milliárd köbméternyi gáz szállítására nyílik lehetőség évente.

A miniszter hangsúlyozta, a beruházás egész Dél-Kelet-Európa számára nagy előrelépés, hozzájárul ahhoz, hogy a bolgár-román-magyar-osztrák energiafolyosó létrejöhessen.

A fejlesztés következő ütemében a kétirányú gázszállítás éves kapacitását 4,4 milliárd köbméterre növelik.

Az észak-déli infrastruktúra kiépítése a térség stratégiai érdeke. Hozzájárul ahhoz, hogy az azerbajdzsáni gázmezőkből elinduló szállítások elérjék a régiót, a Görögországba érkező LNG-t (cseppfolyósított gáz) számításba lehessen venni az ellátásban, ahogy a Fekete-tenger off shore mezőin egyszer meginduló kitermelést is - hangsúlyozta a miniszter.

A politikus leszögezte, Magyarország elvégezte a házi feladatát: a nemzeti szállítórendszer működik, a nemzetközi összeköttetéseket folyamatosan fejlesztik. Itt van az ideje annak, hogy mindenki elvégezze a régióban és globálisan is a saját házi feladatát, fejlessze szállítórendszerét és létrejönnek az összeköttetések a nemzeti gázvezetékek között.

Magyarország minden szomszédos országgal dolgozik a gázhálózatok összekötésén. A Szerbiával való együttműködés egyik célja, hogy a török áramlat második szálán érkező gáz is eljuthasson Közép-Európába. Amennyiben a bolgár rendszer-üzemeltető megadja a gázminőségre vonatkozó garanciát, akkor október végén 10 milliárd köbméter gázra írható ki kapacitáslekötési eljárás a magyar-szerb határra - mondta.

Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatója kifejtette, az egész térség gázpiaca sokkal rugalmasabb és biztonságosabb lett annak köszönhetően, hogy a magyar gázvezetékrendszert összekapcsolták szinte az összes szomszédos országéval. Törekedtek arra, hogy a rendszerek közötti kapcsolat kétirányú legyen, ez Horvátország felé még nem valósult meg - tette hozzá. Az ellátásbiztonságot javította a tárolókapacitások bővítése, benne az 1,9 milliárd köbméteres stratégiai tároló kialakítása is. Az infrastruktúra fenntartása 200 millió euróba kerül évente, ezt a cég biztosítani fogja a jövőben is - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Katonai csapás érte Iránt, botrány van Izraelben – Közel-keleti háborús híreink pénteken

Az iráni FARS hírügynökség szerint három robbanást lehetett hallani Iránban Iszfahán tartományban egy katonai bázison, ahol vadászgépek állomásoznak. Egy amerikai tisztviselő azt mondta, hogy Izrael mért csapást Iránra, a létesítmény nem nukleáris volt. Az iráni légvédelmet aktiválták. Napközben kétértelmű nyilatkozatok születtek azzal kapcsolatosan, valóban Izrael támadott-e, Teherán eddig nem vádolta ezzel meg a zsidó államot, a Hamász viszont igen. Közben Szíriát is támadás érte.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×