eur:
394.25
usd:
365
bux:
65619.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Boris Johnson: brexit októberben, az eddiginél jobb megállapodással

Már hivatalosan is Boris Johnson az Egyesült Királyság miniszterelnöke. Theresa May utoljára távozott a Downing Streetről, a hírek szerint Johnson a barátnőjével költözik be. Időközben lemondott Philip Hammond pénzügyminiszter.

Boris Johnson az Egyesült Királyság új miniszterelnöke. A volt brit külügyminisztert, London egykori polgármesterét II. Erzsébet királynő szerda délután bízta meg kormányalakítással.

Az uralkodót előzőleg Theresa May kereste fel a londoni Buckingham-palotában, és benyújtotta lemondását a kormányfői tisztségről. Johnson elődje férje kíséretében járt II. Erzsébetnél. Indulása előtt tartott rövid - miniszterelnökként szintén utolsó hivatalos - nyilatkozatában közölte: Boris Johnson új kormányának azonnali és elsődleges fontosságú feladata a brexitről hozott népszavazási döntés teljesítése lesz, olyan módon, amely megfelelő az Egyesült Királyság egészének. Ha ez sikerül, az új kezdetet, nemzeti megújulást jelenthet, amely kimozdíthatja az országot a jelenlegi brexitpatthelyzetből és elvezetheti a brit nép által kiérdemelt ragyogó jövőbe - fogalmazott.

Boris Johnsont a Konzervatív Párt tagsága választotta a párt vezetőjévé May utódjaként, és mivel a párt kormányon van, a pártvezetői poszton történt váltás a miniszterelnöki tisztség átvételét is jelenti.

Johnson az Egyesült Királyság 55., a 93 esztendős, 67 éve uralkodó II. Erzsébet királynő 14. miniszterelnöke.

Az új miniszterelnök első nyilatkozatában hangsúlyozta: Nagy-Britannia a brit EU-tagság megszűnésének október 31-i határnapján kilép az Európai Unióból, mégpedig új, a jelenleginél jobb megállapodással.

Johnson a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal és rezidencia előtt tartott első miniszterelnöki beszédében alig burkolt éles bírálattal illette elődje, Theresa May brexitstratégiáját. A kilépésről döntő, 2016-ban tartott népszavazásra utalva kijelentette: May minden erőfeszítése ellenére még mindig vannak borúlátók, akik az elmúlt három év döntésképtelensége után is úgy gondolják, hogy Nagy-Britannia nem képes egy demokratikus felhatalmazás teljesítésére.

A kétkedőknek, a világvége-hangulat gerjesztőinek azonban megint nem lesz igazuk, és ha valaki Nagy-Britannia ellen fogad, arra "az inge is rámegy" - fogalmazott a brit kormányfő.

Johnson kijelentette: kormánya olyan új brexitmegállapodást köt, amely maximalizálja a kilépés nyújtotta lehetőségeket.

Megígérte, betartotta - lemondott a pénzügyminiszter

A távozó Theresa May miniszterelnöknek nyújtotta be lemondását, még mielőtt May hivatalosan bejelentette volna saját lemondását II. Erzsébet királynőnek.

Philip Hammond, aki a kormányzó brit Konzervatív Párton belül a brit EU-tagság rendezetlen megszűnését határozottan ellenző frakciócsoport rendkívül befolyásos és tekintélyes szószólója, a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában jelentette be ezt a szándékát.

Döntését azzal indokolta, hogy tudomása szerint Theresa May utódja, Boris Johnson - a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere - elvárja majdani kormányának tagjaitól a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének elfogadását, márpedig ő ehhez soha nem adná a nevét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

Hatalmas logisztikai csarnokot épít Debrecen mellett egy belga-magyar fejlesztő

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 négyzetméter alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar vármegyei székhely térségében.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×