eur:
368.78
usd:
345.09
bux:
48361.02
2023. június 7. szerda Róbert
Boris Johnson volt külügyminiszter a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetőjelöltje beszél a párt gyűlésén Birminghamben 2019. június 22-én. A távozó Theresa May miniszterelnök pártvezetői tisztségéért Boris Johnson és Jeremy Hunt külügyminiszter maradt versenyben.
Nyitókép: MTI/EPA/Andy Rain

Boris Johnson az új brit miniszterelnök

Boris Johnsont, a korábbi külügymisztert és londoni főpolgármestert választották a kormányzó brit Konzervatív Párt új vezetőjévé, ezáltal új kormányfővé.

Theresa May június 7-én jelentette be lemondási szándékát, miután a londoni alsóház az elmúlt hónapokban háromszor is visszautasította a brit EU-tagság megszűnésének feltételrendszerét rögzítő, az Európai Unióval novemberben elért megállapodást.

Az utódjának megválasztását szolgáló folyamat első szakaszában a június 20-ra befejeződött alsóházi frakciószavazás-sorozat végén tíz jelöltből Boris Johnson és Jeremy Hunt maradt versenyben. Közülük a Konzervatív Párt szabálykönyve alapján a párt 160 ezer tagja választhatta meg postai úton Theresa May utódját.

A szavazáson

Johnsont 92153-an támogatták, míg Hunt 46656 voksot kapott.

A részvételi arány a szavazáson 87,4 százalékos volt.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
HEC Paris: az EU létkérdése a magyar soros elnökség elhalasztása

HEC Paris: az EU létkérdése a magyar soros elnökség elhalasztása

Egyre hevesebb vita bontakozik ki arról az Európai Unión belül, hogy Magyarország ne láthassa el az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét 2024 második félévében. Az uniós ügyekben befolyásos HEC Paris egyetem professzora, Alberto Alemanno beszámolója szerint egy erős, Németországot is magában foglaló tömb támogatja a jogállamisági fellépés kibővítését az elnökség elhalasztásával kapcsolatban. Viszont szerinte nem arról van szó, hogy szankcionálni kellene a magyar kormányt, hanem hogy az EU működését kell megvédeni a kizárással.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×