eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Rendőrök biztosítják az új-zélandi Christchurchben történt két terrortámadás egyik helyszínét 2019. március 15-én. Negyvenkilencre emelkedett a város központjában lévő Maszdzsid al-Núr és a külső kerületi Linwood mecset ellen összehangoltan elkövetett merénylet halálos áldozatainak száma. A hatóságok őrizetbe vettek három férfit és egy nőt, az egyik férfi ausztrál.
Nyitókép: MTI/AP/Mark Baker

Sejtik, mi áll a Srí Lanka-i terrorsorozat hátterében

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i összehangolt merényletekkel álltak bosszút a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért - állítja a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese a nyomozás eddigi eredményei alapján.

A nyolc robbantásban a legfrissebb összesítések szerint 321-en haltak már meg, 521-en megsebesültek, és közülük 375-en vannak kórházban.

Eddig mintegy 40 gyanúsítottat vettek őrizetbe. Az ország kormánya és hatóságai a korábbi figyelmeztetések alapján azt gyanítják, hogy a terrortámadásokhoz köze lehetett a Nemzeti Tauhít Dzsamaatnak, és egyelőre nem zárják ki, hogy a terroristák kapcsolatban álltak más, külföldi csoportokkal.

A hírszerzés résen volt, de...

A kormányszóvivő szerint

április elejétől több ország hírszerzése figyelmeztette a Srí Lanka-i hatóságokat, hogy egy viszonylag ismeretlen helyi iszlamista szervezet, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat támadásokra készül.

Szenaratne szerint a védelmi minisztérium ekkor értesítette a rendőrséget, amely továbbította az értesüléseket a biztonsági erőknek. A tájékoztatót több rendőri egység is megkapta, de az információ nem jutott el időben Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor.

Az elkövetőkről és hátterükről ugyanakkor egyelőre keveset lehet tudni. Kormányinformációk szerint az egyik merénylőt néhány hónappal ezelőtt Buddha-szobrok megrongálásáért őrizetbe vették. Kilenc őrizetbe vett személyről pedig annyit lehet tudni, hogy egy gyárban dolgoztak, amely az egyik elkövetőhöz tartozik. A rendőrség közlése szerint több mint 20 házat kutattak át.

A Srí Lanka-i kormányzat úgy gondolja, hogy az elkövetők külföldről kaphattak segítséget. Radzsita Szenaratne kormányszóvivő arról beszélt: nem hiszik, hogy ezeket a támadásokat egy olyan csoport vitte volna véghez, amely csupán erre az országra korlátozódik. Egy nemzetközi hálózat nélkül ezek a támadások nem sikerültek volna - mondta a Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese.

A Srí Lanka-i rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több olyan gyanúsított neve szerepelt, aki az új-zélandi Christchurch mecsetjei elleni támadást követően más vallások ellen uszított. A két mecsetben összesen 50 muzulmánt ölt meg egy szélsőséges ausztrál férfi.

A christchurchi mészárlás után egyébként bosszúval fenyegetőzött az Iszlám Állam, legalábbis az új-zélandi nyomozók a terrorcsoport egyik szóvivőjének tulajdonítják azt a 44 perces hangfelvételt, amelyen a figyelmeztetés elhangzik.

Az imádkozó muszlimok ellen elkövetett christchurchi mészárlás tettese, a 28 éves ausztráliai Brenton Tarrant szélsőséges, "a fehér felsőbbrendűség" jegyében íródott kiáltványt tett közzé néhány perccel vérengzése előtt, majd a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, s a videofelvétel órákon át elérhető volt a közösségi médiumok felületén.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×