INFORÁDIÓ 
2020. július 4. szombat
Ulrik

srí lanka

merénylet

hírszerzés

Katonák a kordonnal lezárt Szent Antal tempomnál Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 50 ember meghalt, és 300-an megsebesültek.

Nagy átszervezés a merénylet után

Infostart / MTI
Újabb cikkünk a témában:

Bejelentette az ország biztonsági testületeinek az átszervezését kedden Maithripala Sziriszena Srí Lanka-i államfő, miután a hírszerzés kudarcot vallott a húsvét vasárnapján legalább 321 ember életét kioltó merényletsorozat kapcsán.

"Átszervezem a rendőrséget és a biztonsági erőket.

Elvárom, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén"

- mondta Sziriszena a nemzethez intézett televíziós beszédében, hozzátéve, hogy nem csupán a hírszerzésre, de a fegyveres erőkre és a rendőrségre is gondol.

"A biztonsági vezetők, akik hírszerzési értesüléseket kaptak külföldről, nem osztották meg azokat velem. Megfelelő intézkedéseket kellett volna hozni. Úgy döntöttem, hogy határozottan fellépek ezek ellen a vezetők ellen".

Az elnök közölte, hogy nemzetközi segítséget kaptak a merényletek kivizsgálásához, és biztosított arról, hogy megfékezik a terrorizmust Srí Lankán.

Az államfő részvétéről biztosította az áldozatokat és egységre szólította fel a szigetországot.

Húsvétvasárnap szinte egyidőben hét robbanás történt Srí Lanka-i templomokban és szállodákban, a halálos áldozatok száma legalább 321, a sebesülteké meghaladt az ötszázat, közülük 375-öt továbbra is kórházban ápolnak.

Indiai hírszerző vezetők két órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre - közölte nevének elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes.

Egy másik Srí Lanka-i védelmi illetékes azt mondta, hogy a figyelmeztetés "órákkal" az első merénylet előtt érkezett. Az egyik Srí Lanka-i forrás szerint indiaiak szombat éjjel is küldtek figyelmeztetést. Az indiai kormányilletékes szerint hasonló üzeneteket küldtek a Srí Lanka-i hírszerzésnek április 4-én és 20-án is.

A támadások elkövetéséért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a felelősséget.

Nyitókép: MTI/AP/Eranga Jayawardena
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018