eur:
393.11
usd:
367.78
bux:
67042.09
2024. április 26. péntek Ervin
Katonák a kordonnal lezárt Szent Antal tempomnál Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 50 ember meghalt, és 300-an megsebesültek.
Nyitókép: MTI/AP/Eranga Jayawardena

Nagy átszervezés a merénylet után

Bejelentette az ország biztonsági testületeinek az átszervezését kedden Maithripala Sziriszena Srí Lanka-i államfő, miután a hírszerzés kudarcot vallott a húsvét vasárnapján legalább 321 ember életét kioltó merényletsorozat kapcsán.

"Átszervezem a rendőrséget és a biztonsági erőket.

Elvárom, hogy 24 órán belül változás történjen a védelmi intézmények élén"

- mondta Sziriszena a nemzethez intézett televíziós beszédében, hozzátéve, hogy nem csupán a hírszerzésre, de a fegyveres erőkre és a rendőrségre is gondol.

"A biztonsági vezetők, akik hírszerzési értesüléseket kaptak külföldről, nem osztották meg azokat velem. Megfelelő intézkedéseket kellett volna hozni. Úgy döntöttem, hogy határozottan fellépek ezek ellen a vezetők ellen".

Az elnök közölte, hogy nemzetközi segítséget kaptak a merényletek kivizsgálásához, és biztosított arról, hogy megfékezik a terrorizmust Srí Lankán.

Az államfő részvétéről biztosította az áldozatokat és egységre szólította fel a szigetországot.

Húsvétvasárnap szinte egyidőben hét robbanás történt Srí Lanka-i templomokban és szállodákban, a halálos áldozatok száma legalább 321, a sebesülteké meghaladt az ötszázat, közülük 375-öt továbbra is kórházban ápolnak.

Indiai hírszerző vezetők két órával az első merénylet előtt kapcsolatba léptek Srí Lanka-i kollégáikkal, hogy figyelmeztessék őket a templomokat érintő fenyegetésre - közölte nevének elhallgatását kérve egy Srí Lanka-i védelmi vezető és egy indiai kormányilletékes.

Egy másik Srí Lanka-i védelmi illetékes azt mondta, hogy a figyelmeztetés "órákkal" az első merénylet előtt érkezett. Az egyik Srí Lanka-i forrás szerint indiaiak szombat éjjel is küldtek figyelmeztetést. Az indiai kormányilletékes szerint hasonló üzeneteket küldtek a Srí Lanka-i hírszerzésnek április 4-én és 20-án is.

A támadások elkövetéséért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára a felelősséget.

Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×