INFORÁDIÓ 
2020. július 12. vasárnap
Dalma, Izabella

srí lanka

terrortámadás

merénylet

öngyilkos merénylet

Katonák a kordonnal lezárt Szent Antal tempomnál Srí Lanka fővárosában 2019. április 21-én, miután három templomot és három szállodát ért robbantásos támadás húsvétvasárnap Colombóban. A merényletekben legkevesebb 50 ember meghalt, és 300-an megsebesültek.

Srí Lanka: döbbenet és szomorúság érezhető a merényletsorozat után

InfoRádió
Újabb cikkünk a témában:

Szigorúak a biztonsági intézkedések, de nem állították le teljesen a turisták programjait. Néhány bolt már kinyitott, nagyon visszafogottan ugyan, de beindult az élet - számolt be a húsvéti terrortámadás utáni helyzetről az InfoRádiónak egy ott élő magyar.

Több turista sétál a colombói utcákon, mint bennszülött, csak amikor kiderült, hogy megint bombát találtak Negombo környékén és több tucat robbanószerkezetet a colombói buszpályaudvaron, akkor húzódott vissza az utcákról mindenki - mondta az InfoRádiónak Smidt József Tamás.

Arra a kérdésre, hogy hogyan tudtak tájékozódni a történtekről, hiszen korlátozott az internet, a Magyarok Srí Lankán Utazási Iroda alapítója elmondta, képben vannak, ha nem férnek hozzá az internethez, telefonon szereznek információt, illetve a szingaléz televízió is, amennyire lehet, tájékoztat a történtekről.

A turisták programjait sem állították le teljesen, csak azokat a kirándulásokat törölték, amelyek biztonsági okokból problémásak, illetve ahová nem jutnak el, mert a rendőrök visszafordítanák őket.

A turisták által látogatott helyeket és a nagyobb szállodákat nagyon szigorúan ellenőrzik. Smidt József Tamás szerint a magyarok sem érzik magukat veszélyben, és az utcán sem érezni félelmet. Mint emlékeztetett rá, nem ez az első a támadássorozat Srí Lankán. Smidt József Tamás arról is beszélt, hogy miután a szingalézek többsége a turizmusból él, nagyon elkeseredtek a terrortámadások miatt.

Mint arról az Infostart folyamatosan beszámolt, a húsvétvasárnap elkövetett kilenc robbantásos merényletben mintegy 310-en haltak meg, a sebesültek száma eléri a félezret. A kormány szerint egy Srí Lanka-i szélsőséges csoport, a Nemzeti Tauhít Dzsamaat követte el a támadásokat. A rendőrség újabb detonátorokra és robbanószerkezetekre bukkant a helyszínek közelében.

Már negyven gyanúsítottat vettek őrizetbe a Srí Lanka-i hatóságok,

köztük van az öngyilkos merénylőket szállító teherautó sofőrje és annak a háznak a tulajdonosa, amelyben néhány terrorista lakott. A három templom és három luxusszálló ellen egy időben elkövetett támadásokban részt vevő hét öngyilkos merénylő mindegyike Srí Lanka-i állampolgár volt. A hatóságok azt gyanítják, hogy a szélsőségesek külföldi kapcsolatokkal rendelkeztek, nemzetközi terrorszervezet állhatott mögöttük.

Maitripala Sziriszena Srí Lanka-i elnök hétfőn szükségállapotot rendelt el

"a közbiztonság, a közrend fenntartása, valamint a társadalmi élethez nélkülözhetetlen szolgáltatások és termékek biztosítására". Az elnöki rendelet értelmében különleges felhatalmazást kapnak a biztonsági erők a többi között gyanúsítottak őrizetbe vételére, illetve a vizsgálatok lefolytatásához szükséges házkutatások végrehajtásához.

Az elnök külföldi segítséget kért a szálak felgöngyölítéséhez, a nemzetközi rendőri együttműködési szervezet, az Interpol szakértői csoportot küldött a helyi hatóságok támogatására, közöttük vannak bűnügyi helyszínelők, tűzszerészek, terrorelhárítók és az áldozatok azonosításával foglalkozó szakemberek is.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus.

A térségben tíz éve ért végett egy véres polgárháború a szingaléz buddhisták ás a tamil hinduk között, azóta nem voltak merényletek, de a konfliktus megmaradt, és a politikai vezetők között is feszültség van.

Nyitókép: MTI/AP/Eranga Jayawardena

Kapcsolódó hang

Srí Lanka_Ott élő magyar
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018