eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Molnár Ottó prelátus megáldja az oltár elé helyezett kenyeret, gyümölcsöt és bort a Szent István király tiszteletére bemutatott magyar nyelvű szentmisén a bécsi dómban (Stephansdom) 2018. augusztus 25-én.
Nyitókép: MTI/Filep István

Ébred Európa: a régi templomok nem védettek a tűztől

Európa több országában megvizsgálják a régi templomok tűzvédelmi rendszerét, és van, ahol füstjelzőket szerelnek fel, okulva a Notre-Dame hétfői katasztrófájából.

A spanyol kulturális miniszter a helyi közszolgálati rádióban azt mondta, a francia főváros híres katedrálisa szimbolikus jelentőséggel bír az Európai Unió, a művészet, alamint az európai művészet számára egyaránt. José Guirao Cabrera hozzátette, hogy

százszázalékos biztonság nem létezik, de azért elrendelte a spanyol műemlékek teljes körű felülvizsgálatát.

Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter egy kereskedelmi rádióban jelentette be, hogy

a Notre-Dame esetéből okulva Lengyelországban is ellenőrzik a műemlékek, főleg a régi templomok tűzvédelmét,

mert az biztosan nem megfelelő. Felidézte az előző években történt három ismertebb lengyelországi templomtüzet, köztük a nyugat-lengyelországi Gorzów Wielkopolskiban álló 13. századi székesegyház 2017-es, rövidzárlat miatt bekövetkezett tűzesetét. A lángok súlyosan megrongálták a templomtornyot, a szentélyt még mindig javítják.

A bécsi Stephansdom tűzvédelmi rendszerét is modernizálják. Toni Faber esperes beszámolója szerint már a párizsi katasztrófa előtt eldöntötték, hogy tűzjelző berendezéseket telepítenek a katedrális tetőszerkezete alá, mert

1945-ben már az is leégett egyszer; utána cserélték le a fát acélra, biztosítást azonban ők sem kötöttek rá,

mert az elképzelhetetlenül sokba kerülne.

A római bazilikákat nem fenyegeti ilyen veszély, mert a tetőszerkezetükben már nincs fa, és mindegyiket folyamatosan ellenőrzi egy 34 fős csapat - közölte Paolo De Angelis, a Vatikán tűzoltóparancsnoka. A kereszténység központjának számító Szent Péter-bazilika egészét, akárcsak a többi helyszínt, különösen azt a néhány, faszerkezettel rendelkező templomot füst- és tűzjelző szenzorok figyelik, ezek is a vatikáni tűzoltósághoz vannak bekötve.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Hat héten át zajlik a világ leghosszabb választása: most dőlhet el másfél milliárd ember jövője

Indiában pénteken kezdődött meg a világ legnagyobb általános választása, amelyen közel 1 milliárd választásra jogosult adhatja le a szavazatát. A rendkívüli méretek miatt ezt a szokásosnál sokkal hosszabb időkeretben bonyolítják le, összesen hat héten keresztül zajlik a voksolás, eredményekre csak júniusban lehet majd számítani. A döntés nem könnyű, ugyanis számos olyan tényező van, amely befolyásolhatja a választók döntését. Elemzésünkben összeszedjük, hogy mi motiválhatja most az indiai szavazókat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×